Nu får du sätta på dubbdäcken

Från och med i dag lördag får du sätta på dubbdäcken på din bil.

Foto: BERTIL ERICSON/TT

ÖSTERGÖTLAND2016-10-01 10:00

Knappt har den sena sommarvärmen i september klingat av förrän du har laglig rätt att sätta på dubbade vinterdäck på bilen. Från och med den 1 oktober och fram till den 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck.

Frågan är om någon ännu har behov av dubbade vinterdäck i länet. Det är fortsatt plusgrader, SMHI talar om att vädret stabiliseras och att det dessutom kan bli högtrycksbetonat med sol i nästa vecka.

Men väglaget på hösten kan snabbt slå om till halka. Dessutom kan det vara bra att i god tid innan man byter kolla upp konditionen på sina dubbdäck. Har gummit åldrats? Hur ser dubben ut? Hur mycket mönsterdjup återstår? Enligt däckbranschen är det också bra att köra in vinterdäcken på barmark ett par mil efter att ha varit lagrade för sommaren.

Har du helt nya vinterdäck bör de köras in extra lugnt på barmark de första 50 till 100 milen, enligt Däckbranschens Informationsråd.

Det är först från den 1 december som du måste använda vinterdäck, om det är vinterväglag, antingen odubbade friktionsdäck eller dubbdäck. Kravet gäller fram till den 31 mars.

Ola Fagerberg

Vinterdäck

Dubbdäck. Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april.

Vinterdäck. Det ska vara vinterdäck på från 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Kraven gäller såväl lätta som tunga fordon.

Mönsterdjupet för vinterdäck ska vara minst 3 millimeter.

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!