– Vi ska inte sticka under stol med att det här ger en förstärkning av hälso- och sjukvårdens ekonomi.
Så säger Fredrik Sjöstrand (M), ordförande i nämnden och del av styret i regionen, där M, KD och L sitter med stöd av SD.
Förra året införde ni bland annat ambulansavgift och dubblade kostnaden för besök på akuten. Räckte inte det?
– Vi tittar ju hela tiden över avgifterna och ser vad det finns för möjligheter. Det vi tittade på förra året var, som du säger, besök på akutmottagningen och ambulansen. När det gäller akutmottagningar så ligger den avgiften still den här vändan.
Det gör däremot inte avgiften för ambulanstransport, som höjs från 200 till 250 kronor. Att åka med ambulans till akuten kommer alltså nästa år att kosta 650 kronor sammanlagt.
Även avgiften för exempelvis besök hos vårdcentral, öppenvårdsavgiften, höjs med 50 kronor till 250 kronor.
Är det rimligt att kostnaden för en vårdåtgärd stiger med 25 procent på ett år?
– Samtidigt har den avgiften legat still under väldigt många år. Vi gjorde en inventering och tittade på hur våra avgifter ligger i förhållande till andra, och vi låg ganska lågt på just de här avgifterna.
Högkostnadsskyddet, högstanivån för hur mycket man kan betala för vård innan regionen går in och täcker kostnaderna, höjs också med 50 kronor och hamnar nästa år på 1 450 kronor.
Oppositionsrådet Lena Micko (S) är kritisk mot hur styret hanterat frågan. Hon tycker att man borde ha utvärderat och redovisat effekten av förra årets höjningar först, inte minst kring hur det påverkat patienterna.
– Det verkar som att det är en höjning som man bara gör slentrianmässigt. Det finns liksom inget underlag, säger hon.
Hennes parti har i hälso- och sjukvårdsnämnden ställt sig emot höjningen av öppenvårdsavgiften.
Är det inte rimligt att höja avgifterna när det går knackigt för regionens ekonomi?
– Det gjorde man ju förra året, och vi var med på en del höjningar. Men vi avstyrkte också där vi ansåg att det skulle drabba de mest sköra patienterna, säger Micko och fortsätter:
– Men det är samtidigt så viktigt att man också måste veta hur konsekvenserna blir för dem som måste betala avgifterna. Styr det på nåt sätt beteende, kommer man avstå från vård? Det är saker vi inte vet.
Fredrik Sjöstrand ger inte mycket för kritiken:
– Det är alltid lätt, när man inte har nåt bättre att komma med själv, att säga det är dåliga underlag.
Slutgiltigt beslut om avgifterna tas av regionfullmäktige, där styrets förslag med största sannolikhet kommer röstas igenom.