Nu behövs en riktigt blöt höst

Grundvattennivåerna är mycket under det normala för årstiden och nu i höst behövs det stora regnmängder för att bättra på nivåerna.

Östergötland2016-10-11 07:50

– Vi har några mätpunkter i länet och alla visar att vi har nivåer mycket under det normala, säger Bo Thunholm, hydrogeolog vid Sveriges geologiska undersökning (SGU).

SGU har 300 observationsrör, för mätning av grundvattnet, i landet och har mätt grundvattennivåerna under 50 år. Årets nivåer är bland de lägsta även om det var värre ett år i mitten av 1970-talet.

– Nivåerna nu ligger en halv till en meter under det normala för årstiden, säger han.

Mätstationen i Kinda kommun visar att grundvattennivån är rekordlåg, lägre än den varit någon gång under åren 1976-2015. I Motala tangerar nuvarande grundvattennivån det som tidigare uppmätts som den lägsta under motsvarande 40-årsperiod.

Torr vinter och vår

Den torra sommaren har inneburit att nivåerna sjunkit lite mera än normalt , men Bo Thunholm påpekar att sommaren inte har avgörande betydelse utan att det är den nederbördsfattiga vintern som är huvudorsaken. Nivåerna var låga redan i våras.

Grundvatten produceras under den kalla perioden på året. Under maj till september produceras inget eller väldigt lite grundvatten.

– Då brukar så gott som all nederbörd dunsta eller tas upp av växterna, säger han.

Enskilda brunnar kan sina

De låga nivåerna kan innebära problem för dem som har enskilda brunnar. Brunnsinnehavare kan drabbas olika hårt om brunnarna sinar beroende på hur beroende man är av vattnet. I ena änden av skalan finns fritidshusägare och i andra änden lantbrukare med djur som drabbas hårt. Bergsborrade brunnar i kustnära områden kan drabbas av att saltvatten tränger upp i brunnen om grundvattennivån blir låg.

Vad behövs för att nivåerna ska bli normala igen?

– Det behövs betydligt mer nederbörd än normalt, men vi försöker undvika att sätta siffror på det, säger Thunholm.

Det är väldigt torrt efter den här sommaren. Den torra marken tar all nederbörd innan det blir något över till grundvattnet.

Marken kan liknas vid en tvättsvamp som måste mättas med vatten innan överskottet sipprar ner och fyller på grundvattenmagasinen.

– Stora nederbördsmängder behövs bara för att fukta upp marken.

Mycket nederbörd behövs

Bo Thunholm hoppas på en höst med mycket nederbörd och att temperaturen ligger på plus så att den kommer i form av regn.

– Det kan handla om flera månaders nederbörd innan nivåerna återställs.

Blir det minusgrader och snö fylls det inte på med grundvatten förrän snön smälter i vår.

Nivåerna måste inte återställas helt till det normala under hösten. Grundvattennivåerna varierar över tid. Det finns vare sig normalväder eller normalgrundvatten i den bemärkelsen.

– Det normala är att det avviker.

Men sak är han klar över. Det behövs regn.

Grundvatten

Den nederbörd som inte avdunstar eller tas upp av växter sipprar istället ner genom marken. Där nere fyller vattnet ut jordens hålrum och berggrundens sprickor. Detta vatten kallas grundvatten. Grundvattnet rinner så småningom ut i sjöar och andra vattendrag. Grundvatten tas också upp av människan för att användas som dricksvatten.

Sveriges geologiska undersökning (SGU) är den myndighet som ansvarar för grundvattnet i Sverige.

I Sverige har SGU 300 mätstationer för att hålla koll på grundvattennivåerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om