Nu behöver länet fler spermagivare

I Östergötland är kötiden ungefär ett år för den som vill få hjälp att bli gravid med en spermadonation. Det är ingen större skillnad mot tidigare, trots att de möjliga mottagarna har blivit fler. Men fler spermadonatorer behövs.

Spermier. Nya donatorer rekryteras hela tiden.

Spermier. Nya donatorer rekryteras hela tiden.

Foto: Mostphotos

Östergötland2017-12-25 16:30

Kön har bara växt lite grann efter årsskiftet, trots att det då blev möjligt att få en spermadonation även som ensamstående i Östergötland.

Lagen ändrades 1 april förra året så att även ensamstående kan få så kallad assisterad befruktning i Sverige. Tidigare kunde bara par, heterosexuella eller lesbiska, få det eftersom det ­ansågs väldigt viktigt att ­varje barn har två föräldrar.

Vid årsskiftet började Reproduktionsmedicinskt centrum på Kvinnoklinikeni Linköping ta emot remisser rörande assisterad befruktning också för ensamstående.

– Det finns förstås ingen särskild kö för ensamstående, villkoren är lika, säger Susanne Liffner som är överläkare och medicinskt ansvarig för Repromedicinskt centrum, RMC, vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Inom 60 dagar är målet att såväl ensamstående som par få komma till en första bedömning och utredning. Utredningen är densamma, men kraven kan ändå bli lite tuffare för den som är ensam.

– Samma krav, men det blir lite olika ändå, säger Susanne Liffner. Det krävs till exempel att man har ett socialt nätverk och det är antagligen av naturliga skäl mindre för en ensamstående än om man är två.

När utredningen är klar är väntetiden på donation i dagsläget upp till ett år.

Räcker donatorerna?

– Vi har alltid behov av fler donatorer, vi rekryterar hela tiden nya, säger Susanne Liffner. Numera måste de också acceptera att deras donation kan gå till en ensamstående kvinna.

De allra flesta har inga invändningar mot detta, men alla vill inte. Då blir det ingen donation. Andra krav är att donatorn inte får ha kända ärftliga sjukdomar. De måste kunna lämna ett normalt spermaprov som tål att frysas och sedan tinas.

– Och så måste de vara helt införstådda med att om 18-20 år kan det stå någon på trappan och vilja träffa donatorn. Alla barn har rätt att få veta spermadonatorns identitet och alltså få kännedom om sitt genetiska ursprung. Det innebär inga rättigheter eller skyldigheter gentemot barnet för donatorn, ingen papparoll, men man måste ändå vara klar över att situationen kan uppstå.

Den som vill bli spermie- eller äggdonator kan gå in på 1177, söka på RMC Linköping och där lämna en intresseanmälan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om