Eons fem mil långa kraftledning mellan Kisa och Vimmerby ska öka kapaciteten i Kindas elnät. Det gör att de södra delarna i Kinda kommun inte måste vara beroende av den tidigare enda kraftledningen från Åtvidaberg.
Conny Forsberg, (S), andra vice ordförande i kommunstyrelsen, var på plats för att se invigningen som ägde rum i närheten av Björkhult.
– Ett utökat elnät säger vi inte nej till. Det här kommer att bli superbra.
Även Christer Segerstéen, (M), kommunstyrelsens ordförande, närvarade.
Vad betyder det här för Kinda?
– Det ger säkerhet med en dubbelmatning. Vi har flera företag som behöver ha ström varje sekund.
Ett av företagen som nämns är Sofidel. Företagets vd Stefan Gustafson menar att en stabil elförsörjning är avgörande för dem.
– När det har blivit strömavbrott och stått stilla i ett dygn har stora belopp förlorats.
Martin Höhler, vd på Eons Energidistribution, har velat fira den här dagen länge.
– Man pratar om att det kommer att ske en fördubbling av elförbrukningen, både till företag och privata hushåll.
Höhler menar att detta är en av de största investeringarna som Eon har gjort men han nämner också att fler investeringar kommer att behöva göras i framtiden, och att de behöver göras i snabbare tempo. Det som har fördröjt bygget är dialogerna och processerna mellan Eon och markägare.
– Vi har haft en bra dialog och respekterat de demokratiska processerna. Men det är inte bra att det tar så lång tid för då kan vi inte hålla takten, säger Martin Höhler.
En del av de berörda markägarna var på plats för ingivningen, en av dem var Monica Johansson.
Hur kändes det när detta började planeras runt 2007?
– När beskedet kom kändes det som ett intrång i äganderätten. Det blev känslomässigt.
Hon är noga med att säga att hon inte motsätter sig att elen behövs, men hon hade velat att ledningarna skulle ligga i marken.
– Det har förstört orörd natur. Bredden är som en fyrfilig motorväg och det vill väl ingen ha på sin mark. Men nu får vi konstatera att det är som det är. Nu hoppas jag att de ska göra i ordning allt och återställa det.
Markägarna Jan Gustafsson och Magnus Gustafsson var också i Björkhult för att se när bandet klipps.
De äger en del av marken som stolparna är uppsatta på och har varit engagerade ända sen starten.
– I början var det runt 100 markägare som protesterade, säger Jan Gustafsson.
– Ja, vi är positiva till elen men vi tycker att de borde gräva ner den så att den inte hänger i luften. När man berättar för andra att det hänger en ny elledning över ens mark tror de inte på vad man säger, det är ju 2000-talet, säger Magnus Gustafsson.
Jan Gustafsson menar att om ledningarna skulle grävas ner i stället, skulle kraftledningen kunnat vara klar för tio år sedan.
– Nu har skogen behövts hyvlas, säger han.
2021 var senast dessa markägare träffade Eon i domstol. Markägarna ville inte ha ledningarna hängandes men Eon fick rätt och nu är alltså kraftledningen på plats.
– Det här kanske inte är sista gången vi träffar Eon. Jag betraktar det inte som färdigt även om Eon gör det.
Björn Persson menar att Eon och markägare hela tiden har haft en dialog. Han menar att det finns anledningar till att kablarna inte har grävts ner utan hänger i luften.
– Det är dels säkrare men också enklare att laga och inspektera. Det är inte alltid det går att gräva när det är mycket berg och sten.
Att det är billigare att hänga upp än att gräva ner är inte den avgörande orsaken.
– Energimarknadsinspektionen har godkänt våra ansökningar och tyckt likadant.
Kostnaden för det 17-åriga projektet blev hög.
– Det blev större kostnader för material och byggkostnader. Pengamässigt påverkades det av Rysslands invasion av Ukraina och Coronapandemin. Men vi har alltid sagt att det ska bli klart sommaren 2024, säger Björn Persson.
Någon som har varit i kontakt med markägarna är Peter Johansson som jobbar på Finnvedens markbyrå. Han har varit med sedan starten 2009.
– Markägarna har haft synpunkter och det har varit en öppen dialog som har blivit lite intensiv ibland. Vi hoppas att de inte är alltför missnöjda. Vi har inte återställt allt utan kommer att komma tillbaka. Vi vill göra ett bra avslut så att de nöjda med det vi gör.