Nu är det fritt fram att grilla i trädgården

Från och med tisdagen hävs grillningsförbudet på egen tomt i Östergötland. Fortfarande är det mycket stor brandrisk, men nu lättar länsstyrelsen på förbudet.

Det här vill man undvika. Men nu kan det bli lättnader i eldningsförbudet. SMHI har sänkt brandrisken i sin senaste prognos.

Det här vill man undvika. Men nu kan det bli lättnader i eldningsförbudet. SMHI har sänkt brandrisken i sin senaste prognos.

Foto: Sven-Olof Nilsson

Östergötland2018-08-13 15:19

Det är länsstyrelsen som fattar beslut om eldningsförbudet baserat på bland annat SMHI:s prognoser. Nu justerar man förbudet, och från och med tisdag är det tillåtet att grilla i sin trädgård och i gatu- och stadsmiljö, men absolut inte i direkt anslutning till skog och mark. Och inte heller på iordningsställda grillplatser i skogen.

Vad ska man tänka på?

– Till exempel att ha släckutrustning nära och att det ska vara ett ordentligt avstånd mellan grillen och marken. Därför rekommenderar vi inte engångsgrillar. Den som grillar har ett stort eget ansvar. Men nu gäller ordinarie regler i stadsmiljö, säger Carl Granström, handläggare som arbetar med krisberedskap och skydd mot olyckor på länsstyrelsen.

Charlotta Eriksson, SMHI-meteorolog, noterar att värmen har släppt greppet om landet. För första gången sedan midsommar har maxtemperaturen gått under i genomsnitt 22 grader.

Hur ser prognosen för brandrisken ut i länet?

– Det råder mycket stor till stor brandrisk. Det är en förbättring från förra veckan då det var extremt torrt, och extremt stor brandrisk.

Det låter som att det fortfarande är ganska allvarligt?

– Även om det nu är lite fuktigare i luften och i marken så har det regn som har fallit bara varit lokala skurar. Det betyder att det kan vara stor lokal variation och fortfarande mycket torrt på många ställen. Dessutom är det väldigt torrt i längre ner i marken. En slocknad brand efter ett åsknedslag kan ligga och pyra och blossa upp flera dagar senare.

Vad har vi att vänta oss för väder?

– Det kommer upp regn över Östergötland under tisdagen, särskilt i de södra delarna där det kan bli kraftigt regn. Men även här kan det vara i form av skurar, så marken kan förbli torr på många ställen. Fast det verkar ändå gå åt lite svalare och lite fuktigare väderlek, säger Charlotta Eriksson.

Räddningstjänsten i Östergötland har haft bråda tider med mycket larm om markbränder på sistone. Nu hoppas inre befälet Daniel Agerhult på räddningstjänsten att det ska lugna sig lite.

– Stor försiktigt måste gälla hos allmänheten. Vi har fått svara på mycket frågor den här sommaren, säger Agerhult.

Vilken typ av frågor?

– Vanligast är ju om man får grilla, men de flesta begriper nog att det inte har gått. Sedan är det många yrkesgrupper som påverkas, det kan vara svetsarbeten eller vinkelslipning. Allt som vållar gnistor eller lågor är förbjudet. Samtidigt är ju en del skogsarbete tillåtet, vilket kan vara lite konstigt, säger Daniel Agerhult.

På tisdagen blir det tillåtet att grilla på egen tomt. Tänk på att inte elda direkt på marken, och på att ha släckmöjligheter.
På tisdagen blir det tillåtet att grilla på egen tomt. Tänk på att inte elda direkt på marken, och på att ha släckmöjligheter.
Grilla säkert

1. Grilla på obrännbart underlag.

2. Håll ordentligt avstånd från brännbart material.

3. Håll ordentligt avstånd mellan grillen och marken.

4. Ha släckutrustning tillgänglig.

5. Ha grillen under uppsikt tills den har slocknat.

Se mer: www.lansstyrelsen.se/ostergotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!