Med målsättningen att göra innehållet i journalistiken mer jämställt jobbar NTM, där bland annat NT, Folkbladet, Corren och MVT ingår, mer fokuserat än någonsin på att ge utrymme för såväl män som kvinnor i bevakningen.
Bilden som tidigare framkommit vid mätningar av representationen av män och kvinnor inom NTM:s tidningstitlar var nämligen "helt förfärlig", för att låna Lina Hedenströms egna ord. Med en procentfördelning på 70–30 till männens favör är det svårt att säga emot.
– Man kan titta på siffrorna och bli beklämd. Eller så kan man göra något åt det, säger Lina Hedenström.
Sedan ett par veckor tillbaka mäts alla artiklar som publiceras av NTM:s 32 tidningstitlar. Verktyget heter Media Watch och analyserar tusentals artiklar efter faktorer som kön, ålder, bakgrund och ämnesområde. Bakom verktyget står Mediekompaniet och Kantar Sifo, som genom rapporten Rättvisaren har som mål att få redaktionerna ute i landet att bli mer jämställda och inkluderande. Genom mätningarna får man se – svart på vitt – hur det faktiskt ser ut. Vad som sedan ska göras åt resultatet är upp till redaktionerna.
– Jag kan se till att vi investerar i stöd och teknik och att vi uppmärksammar så att alla går åt samma håll. Men själva jobbet – det kan inte jag göra.
Vad är målet?
– Målsättningen är klockren. Det kan inte finnas annat än att det ska vara 50–50.
Hur ser det ut med könsfördelningen på de egna redaktionerna?
– Det är nästan 50–50 mellan kvinnor och män.
När tidningarna i NTM uppmärksammar Internationella kvinnodagen brukar det höras glada tillrop från läsare. Samtidigt är många skeptiska och menar att "jaja, nu lyfter ni kvinnor en dag och sedan ser det likadant ut igen".
Hur ska du göra för att satsningen inte bara ska bli ett projekt som rinner ut i sanden?
– Vi följer upp siffrorna varje vecka och jag kommer lyfta det här på våra informationsmöten varje månad. Det krävs 100 dagar för att skapa en förändring i ett mänskligt beteende. Jobbar man strukturerat och kontinuerligt kommer till slut en förändring, säger Lina Hedenström.
Att hålla debatten vid liv varje dag, att prata jämställdhet på redaktionerna och att uppdatera telefonlistorna – inte bara "ringa till dem som man brukar" – tror Lina Hedenström kan vara bra tips för medarbetarna. Hon betonar att det inte bara gäller att ha fokus på kön, utan även på ålder och etnicitet.
– Media Watch mäter även utomnordisk representation och det kommer vi att titta närmare på, men nu börjar vi med kön.
Hon exemplifierar med SVT Sport, som jobbar mycket med jämställdhetsfrågan och nu, exempelvis, alltid har en kvinna med i studion på stora mästerskap. Som vd för NTM har Lina Hedenström bland annat använt sin makt i sportsammanhang. Hon har kunnat besluta om vilka livesporträttigheter som koncernen ska köpa in. Detta har resulterat i att NTM nu visar flera fotbolls- och innebandymatcher från damligor.
– Det som visar sig nu är att innebandy – dam-matcher – drar jättemycket till våra sajter, säger hon.
Män är överrepresenterade i nästan alla ålderskategorier när det gäller att synas i tidningarna. Kvinnor tar mer plats i bevakningen fram till 18 års ålder, men därefter dominerar män.
– Alla yngre generationer kommer bli så mycket bättre på det här än vi någonsin har varit. Alla vet att vi har ett strukturellt problem och vi har kraften, vi har sådan makt, att kunna påverka. Jag skulle tycka att det vore svinbra om NTM kunde gå i bräschen för denna förändring, säger Lina Hedenström.
Som ensam kvinna bland vd:arna i svensk dagspress ser hon att det finns en hel del att göra på jämställdhetsområdet.
– Jag vill poängtera att jag aldrig känt att jag blivit behandlad på ett annorlunda sätt för att jag är kvinna. Men jag tror, precis som i alla andra grupper, att det är viktigt med en blandning.
I debatten kring jämställdhet lyfts ibland åsikter som att det är fel att kvotera in kvinnor. Lina Hedenström köper det, men ser samtidigt att det kan ge effekt om man ibland faktiskt sätter ned foten och styr åt ett visst håll.
– Min grundtanke är att jag är emot förbud och jag vill inte att politik ska styra. Men vad hände när man införde två månaders föräldraledighet som bara var vikt åt mannen? Där någonstans skedde en förändring. Om det är det som krävs för att få till förändring så är jag för det.