Norrsken över Östergötland

Det råder full aktivitet på natthimlen, långt ner i söder. Under måndagsnatten var norrskenet vackert över Vättern.

Norrsken vid piren i Borghamn, natten mot tisdagen.

Norrsken vid piren i Borghamn, natten mot tisdagen.

Foto: David Appelgren

Östergötland2017-03-28 14:45

I Facebookgruppen Norrsken Sverige (extern länk) har det under måndagskvällen och natten mot tisdagen öst in observationer av, och bilder på, norrsken. Dessa ljusfenomen är vanligast vid jordens polarområden, och de bildas när partikelstrålning från solen får kontakt med jordens atmosfären så att elektromagnetisk strålning, det vill säga ljus, blir synligt. Ljusskenet är ofta gulgrönt i färgen, men det kan också vara helt rött eller ha en violett ton. (Källa: SMHII).

Läs mer: Här får du veta mer om norrsken (extern länk)

Även över Östergötland har norrsken observerats under natten. David Appelgren från Omberg gav sig ut runt midnatt, natten mot tisdagen, och fångade ett mycket vackert, klargrönt norrsken med sin kamera.

– Jag provade att fotografera från balkongen först, men märkte att jag behövde en större horisont.

Han tog med sin några av grannarna som ville haka på och begav sig till piren vid Borghamn, där han kunde se över hela Vättern.

– Den största norrskensvågen var vid 21-tiden på måndagskvällen, så det hade lugnat ner sig lite när jag kom ut. Men man såg norrskenet med blotta ögat, som ett grönt sken i hela norra horisonten, säger David Appelgren.

Långa perioder såg han ingenting, men sedan blixtrade det till, ibland bara i några sekunder, så det gällde att vara beredd med kameran.

Hur fördriver man tiden då, medan man väntar?

– Med gott sällskap!

David menar att om man är amatörfotograf som inte har fotograferat norrsken så mycket, så finns det framför allt två tips att följa:

– Använd ett stativ så att kameran är helt stilla. Och sedan måste man ändra till lång slutartid på kameran, så det krävs en systemkamera. De flesta mobilkamerorna är inte tillräckligt mörkerkänsliga.

Läs mer: LISTA: Så fotograferar du norrsken bäst

Är du ledsen över att du har missat norrskenet? Var inte det. I Facebookgruppen Norrsken Sverige menar man att det ser väldigt lovande ut för att kunna fånga norrsken på bild även under tisdagskvällen och natten, och att det finns hopp även för onsdagen.

Tips inför din norrskensexpedition

Ta med dig en kompis/partner så att ni är fler som ger er ut i natten. Om du är ensam, berätta för andra om var du går, gärna genom att skicka en karta via sms.

Låt ögonen vänja sig vid mörkret. Undik att titta på bildskärmar eller liknande i ungefär 20 minuter, så kommer du att se betydligt bättre i mörkret.

Bege dig gärna ut ur staden, och välj en så mörk plats med så få "ljusföroreningar" som möjligt. Se till att ha fri sikt åt norr.

Glöm inte att ta med dig varma kläder, ficklampa, en fulladdad mobiltelefon, vätska och gärna något gott att äta på när du väntar.

Källa: Norrsken Sverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om