Skarsätters småstugeförening i Svärtinge står till stora delar under vatten när vi är på plats. Småhusägarna följer dag för dag utvecklingen i området.
Bengt Palmérs tomt är dränkt av vatten och han kan inte ta sig ut till sitt hus torrskodd. En helg nyligen var det 23 centimeter högt vattenstånd på tomten. Då flöt det mesta runt inne i stugan. När vi är på plats har vårfloden tilltagit ytterligare och vattennivån stigit sju centimeter.
– Min tomt ligger dumt till i förhållande till bäcken, så allt vatten rinner ned och stannar på min tomt. För mig är det kört nu. Det finns ingen räddning. Vi får se hur det ser ut efter att vattnet runnit undan senare, men jag tvivlar på att det går att ordna till igen, säger Bengt Palmér.
Översvämningen kommer från den bäck som har en krök före utloppet till Glan. Vattnet tar som alltid den lättaste vägen, ut över området. För Bengt Palmér är det osäkert hur försäkringsbolaget ser på husskadorna efter årets vårflod.
Han och småstugeföreningens ordförande Björn Cedgren stövlar runt i det som normalt är deras sommaridyll.
– Vi hade samma problem förra året. Jag hade en del fuktskador då men det ordnade sig. Nu är risken stor att det inte klassas på samma sätt av försäkringsbolaget, säger Bengt Palmér.
– Vår förening har arrenderat området från Norrköpings kommun i 61 år. Vi i vår tur hyr ut områdets 36 tomter. Du kan aldrig låna pengar på sådana här tomter, förklarar Björn Cedgren.
Robin Jonsson står vid områdets äldsta hus som hans farfar en gång byggde 1951. Han tog över sin stuga för två år sedan.
– Det är lugnt för min del, det brukar vara det på den här delen av området. Men jag såg bilderna igår på sociala medier så jag var tvungen att åka ut och titta för säkerhets skull. Men den här tomten ligger lite högre, säger Robin då han möter Bengt och Björn vid grinden.
Medlemmarna berättar att de ska göra en felanmälan till kommunen. Olof Carlsson, chef för drift och underhåll vid Norrköpings kommun, säger att kommunen håller på att skaffa sig en överblick av omfattningen.
– Sedan får vi får titta på var ansvarsfrågan ligger. Är det så att vi har ett ansvar som kommun är det klart att vi hjälper till. Men vi kan inte särbehandla någon av snällhet utan det handlar om likabehandling. Att vi följer de åtagande kommunen har, säger Olof Carlsson.