Borensbergsbon Nike Molander har fött upp hamstrar sedan 2021. Hon berättar att hon har besparingar för veterinärvård, men inte pengar för att avliva alla djur. När Nike Molander har avlivat hamstrar hos veterinären har det kostat runt 5500 kronor vid varje tillfälle. En hamster lever i genomsnitt cirka två år. Det tycker Nike Molander är för dyrt.
– Jag tycker det är helt sjukt med priserna. Det känns hemskt och gör ont för jag vet att det måste göras. Jag skulle aldrig undvika eller neka att ta bort en hamster på grund av pengar. Då får man fixa fram pengar, det gör jag.
Nike ser sig själv som en stor djurvän och är den många vänder sig till för frågor om gnagare i närområdet. Till exempel, har flera familjer kontaktat henne och berättat att de är osäkra på vad de ska göra när de inte har råd att avliva sina hamstrar. Då har Nike tipsat om andra alternativ, som att höra av sig till en jägare eller någon annan med erfarenhet av att avliva djur.
– Det här är vanligt men man tystar ner det, pratar inte om det för man är rädd att bli dömd.
Ett minne Nike inte kommer glömma är vad som hände med hennes hamster Etnei. Det är en lördagsnatt och hon ser Etnei, som är runt två år, skaka intensivt. Hon förstår att hamstern är för gammal och har fått en stroke.
– Jag gråter och får fullständig panik. Det var ju alla sorters veterinärer jag ringde, men ingen kunde ta emot mig. Jag hade så mycket ångest.
Otillgängliga veterinärer och den höga kostnaden gör att hon frågar i en lokal Facebook-grupp om någon kan hjälpa henne. Det tar knappt en timme innan en främmande man, som bor några minuter bort ställer upp. Han vet hur man gör och avlivar hamstern hemma hos sig. Båda upplever att hamstern får en smärtfri död.
– Det kändes ingenting och tog inte ens en sekund. Jag såg att han brydde sig om henne och att det kändes bra. En veterinär är ju också en främling! Han hade erfarenhet och var väldigt säker på sig själv. Jag blev chockad över hur snabbt det gick och det var gratis, det betydde jättemycket.
Veterinärkostnaderna för akutkirugi har ökat kraftigt under 2023 och flera kliniker har höjt sina priser med närmare 100 procent på två år. Det visar data från företaget Vetpris, som kartlägger veterinärpriser i Sverige och samarbetar med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).
Agneta Egenvall, professor i veterinärmedicinisk epidemiologi, har studerat prisökningarna inom veterinärvården i Sverige och flera länder i Europa. Hon bekräftar att priserna stigit kraftigt under de senaste två åren.
– Vi behöver bättre statistik för att titta på varför det ökat och vad utvecklingen under längre tid beror på. Gångna årets inflation tror jag har spelat en stor roll.
Corren har varit i kontakt med flera djurägare som berättat att de skenade veterinärkostnaderna gjort att de känt sig tvungna att avliva sina djur, med hjälp av en jägare, istället för hos veterinären. Agneta Egenvall förklarar att det inte finns någon data på hur vanligt det är, men säger att det är något som förekommer.
– Om ett sådant beslut tas när man hellre velat konsultera en veterinär, och avliva djuret på en klinik, så är det direkt dåligt, säger hon.