Det numera nedlagda företaget Labcenter arrangerade kurser för en rad myndigheter, regioner och kommuner. För att locka kursdeltagare erbjöd företaget en rad ersättningar, bland annat i form av datorer, läsplattor och presentkort.
– Många fick sitt tillbehör på kursen, det var som att jultomten var där och delade ut julklappar, säger en av de åtalade i förhör.
Region Östergötland skickade flera medarbetare på Labcenters kurser – som kunde kosta regionen upp till 20 000 kronor per kurstillfälle. Regionen fick då även betala för de så kallade "labbtillbehör" som kursdeltagarna fick. Dessa tillbehör skickades dock inte till regionen – utan hem till kursdeltagarna.
Chefsåklagare Alf Johansson, vid riksenheten mot korruption, har tidigare åtalat anställda vid Sjöfartsverket för liknande brottslighet.
– Oavsett om man förstår eller inte så är det straffbart på samma sätt som att stöld är brottsligt oavsett om man vet om det eller inte, sade han i samband med det åtalet.
På måndagen valde chefsåklagaren även att åtala tolv anställda och tidigare anställda vid Region Östergötland. Elva av de tolv åtalas för tagande av muta och en person – som arbetat och fortfarande arbetar som chef inom regionen – åtalas för trolöshet mot huvudman och medhjälp till tagande av muta. Han anklagas för att uttryckligen eller underförstått ha medgivit att fyra anställda fick ta emot otillbörliga förmåner. Vi kontaktade på tisdagen den åtalade chefen.
– Jag vill inte svara på några frågor, säger han.
I förhör medger chefen att han kände till att medarbetarna fick bland annat surfplattor för att de deltog i kurserna. Han säger sig dock inte ha känt till att företaget lät regionen betala för utrustningen.
– För mig som chef var det primära att medarbetaren fick en bra utbildning. Tillbehöret trodde jag ingick i priset, säger chefen i förhör.
Vi har även varit i kontakt med flera av de andra åtalade – som i flera fall valt att säga upp sig.
– Cheferna kände till det här, men det är bara en chef som har åtalats och det är för att han har varit öppen i förhör. Det känns som ett stort hyckleri, säger en av de åtalade som har gått med på att svara på frågor under löfte om att få vara anonym.
Personen får medhåll från en av de övriga åtalade, som även han har begärt att få vara anonym.
– Chefen som åtalas är inte värre än någon annan. Många andra chefer har själva gått kurser fast hos andra bolag. Det har regnat Ipads till många av dem. En chef hade Ipads på sitt kontor som personen delade ut i julklapp. Som chef borde man ha bättre koll än de anställda.
Personen tycker att det är anmärkningsvärt att regionen inte backat de anställda mer.
– Vi är utelämnade till de påföljder vi nu kommer att få. Vi har fått kalla handen av regionen. De vill inte ha något med det här att göra mer.
Vad tycker du om det?
– Det är för jävligt. Jag kan säga att kursdeltagandet på enheten har minskat radikalt.
En åtalad säger att han tog så illa vid sig av att bli anklagad för tagande av muta att han valde att säga upp sig.
– När jag började på regionen fick jag ingen introduktion om vilken policy regionen hade när det gäller mutor. Jag förstod inte att det kunde vara brottsligt att ta emot saker från det här företaget. Vi som gick de här kurserna hade ganska välbetalda jobb och det vi fick var bara skräp. Jag hade aldrig tagit emot det här om jag visste att det var olagligt.
En annan av de åtalade ger en liknande bild:
– Jag tror jag pratar för alla när jag säger att det inte fanns någon som helst indikation på att det här var fel från våra chefer.
Personen arbetar inte längre kvar i Region Östergötland.
– Det här var anledningen till att jag slutade. Det var ganska tydligt att vi inte var önskvärda. Vi blev stämplade som illojala.
Hur känns det nu när åtal väckts?
– Det är klart att det inte känns bra.
De elva anställda och tidigare anställda som åtalats för tagande av muta ska, enligt åklagaren, ha fått presentkort, mobiltelefoner, surfplattor, datorer och tv-spelskonsoler till ett totalt värde av 58 000 kronor.
Samtliga åtalade, inklusive den åtalade chefen, förnekar brott och vissa är i förhör kritiska till att de är fortsatt brottsmisstänkta, medan kollegor som också gått på Labcenters kurser påstås ha fått sina misstankar nedlagda.
– Kanske blir det tydligare, eller mer otydligt, i domstol hur de har resonerat, säger en av de åtalade.
Andra åtalade är mer ångerfulla och försäkrar att de inte insåg att det kunde vara brottsligt att ta emot elektronik och presentkort från utbildningsföretaget.
– Det blev dålig stämning och jag kände mig sviken av cheferna på regionen. Jag och flera andra valde att sluta, säger en av de åtalade.
Åklagaren skriver i stämningsansökan att tio av de tolv åtalade bedöms ha begått brott som ligger på bötesnivå. Två riskerar strängare straff – dels chefen och dels en anställd som anklagas för att ha tagit emot dyrare varor än de andra, för totalt över 14 000 kronor.
Region Östergötland valde att inte polisanmäla de anställda som tog emot de påstådda mutorna. Istället valde regionen att hålla enskilda samtal med de berörda där de upplystes om att det inte är tillåtet att ta emot gåvor från företag och att de kunde bli uppsagda om det hela upprepades.
En chef, som förhörts i utredningen som vittne och inte åtalats, medger att regionens policy mot mutor inte kommunicerats särskilt tydligt.
– Cheferna hade ju inte varit så tydliga med policyn. Jag håller med, det var inte så tydligt. Det borde varit tydligare på intranätet, säger chefen i ett förhör.
En av de åtalade sammanfattar känslan så här när vi ringer:
– Kort sagt: jag blev ombedd att gå en specifik kurs. Resultatet blev att jag blev åtalad. Det känns inte kul.
Du såg inte det olämpliga i att ta emot sakerna?
– Jo. Jag var tydlig med att jag inte ville ha något. Jag jobbar med IT, jag får allt jag behöver i jobbet. Men när kursen bokades blev jag informerad om att jag var tvungen att välja något eftersom det ingick i kurskostnaden.
Totalt ska ett par hundra tjänstemän på ett 70-tal myndigheter, regioner och kommuner ha varit föremål för misstankar om tagande av muta i den aktuella utredningen kring Labcenter. Samtliga misstankar har dock inte lett till åtal.