För patienter som Alexandra Thell och hennes hund Vallmo kunde två timmar ha varit skillnaden mellan liv och död.
– Det är självklart inget önskvärt läge, säger Anna Wretling Clarin, chef för djurhälsopersonalenheten på Jordbruksverket.
Både i Strömsholm och i Bagarmossen är man kritisk mot de stora upptagningsområden man har nattetid.
– Man märker tyvärr inte alltför sällan att djuren på grund av lång resväg kommer för sent till oss. Dessvärre får vi även information om djur som inte överlever resan hit. På grund av långa restider för kritiskt sjuka patienter försvåras vården och det blir tyvärr ett ökat lidande för djuret, säger Anna Rave Vestberg, chefsveterinär på Bagarmossens djursjukhus.
Under pandemiåren har allt fler skaffat husdjur, och med det har även vårdbehovet ökat. När allt fler djursjukhus samtidigt drar ner på öppettiderna på grund av personalbrist ökar trycket på de få som har nattöppet.
– När de andra minskar ser vi en ökning av antal patienter hos oss. Vi gör allt vi kan för att inte behöva stänga akutmottagningen nattetid och samtidigt hålla en god arbetsmiljö för våra medarbetare, men vi kämpar som övriga samhället med utmaningar relaterade till covid-19, säger Anna Rave Vestberg.
För att få situationen att gå ihop krävs ett nära samarbete sjukhusen emellan.
– Även om vi är konkurrenter som kedjor gör vi alltid allt vi kan för att djuren och djurägarna ska få så bra hjälp som möjligt, även om det innebär att remittera till ett annat djursjukhus. Vi lämnar aldrig någon utan hjälp, säger Charlotte Engström, djursjukhuschef på Specialistdjursjukhuset i Strömsholm.
På Jordbruksverket ser man allvarligt på veterinärbristen och hoppas på en lösning inom en snar framtid.
– Bristen på veterinärer är stor. Men det är uppe och diskuteras, och det är viktigt. Vi hoppas mycket på den statliga utredningen som pågår, att den kan komma med förslag kring hur djursjukvården ska se ut framöver.
Men det handlar om långsiktiga lösningar. I dagsläget är Jordbruksverket och veterinärerna överens om att den bästa man kan göra som djurägare är att hålla sig informerad.
– Var du än är, ta reda på var du kan vända dig om olyckan är framme och hur långt du har att resa. Se till att lägga in numret i mobilen. Och vänta inte för länge med att söka vård, säger Charlotte Engström.