Ungefär 581 700 ekologiska värphönsplatser finns fördelade på 27 anläggningar i Östergötland. Bara besättningar med mer än 350 värphönsplatser är registrerade.
I Östergötland finns drygt 47 procent av landets totala antal ekologiska värphönsplatser.
– Östergötland är vårt hönstätaste län och när efterfrågan på ekoägg ökade var det många som ställde om eller byggde ett stall till, säger Alexandra Jeremiasson, produktutvecklare på Svenska Ägg.
Östergötland är lämpligt eftersom det finns mycket mark. Ekologisk äggproduktion kräver ytor. Varje höna ska ha tillgång till fyra kvadratmeter mark utomhus.
Jämn produktion
Åsa och Thomas Orrenius på Alvastra Kungsgård hade inte sysslat med äggproduktion innan de byggde sitt första stall 2011.
– Vi ville ha en produktion var året runt och vi funderade på vad vår gård skulle passa för, säger Åsa.
– Vi såg ett mönster redan för fem år sedan. Det var ett driv och efterfrågan på ekologiska ägg, säger Thomas.
De valde att satsa på ekologisk äggproduktion och höns sattes in i det nybyggda stallet 2011. Stallet har plats för 18 000 hönor.
Just nu ligger hönsen i det stallet på 96 värpprocent. Det innebär att 96 procent av de 18 000 hönorna värper ett ägg om dagen. Det blir ungefär 120 000 ägg på en vecka, vilket motsvarar 6,5 ton ägg i veckan från det stallet.
Mindre sårbara
Ganska snabb insåg Åsa och Thomas att de ville utöka med ytterlige ett hönsstall. Det byggdes 2015 och första hönorna sattes in i oktober. Även det nya stallet har plats för 18 000 hönor.
– Vi hade personal som vill jobba mer och i grund och botten tror vi ju på ökad produktion, säger Thomas.
I äggproduktion blir det perioder utan intäkter då stall ska tömmas och tvättas. Nya hönor ska köpas in och det tar flera veckor innan de är i full produktion. Två stall ger möjlighet att produktionen i de båda anläggningarna överlappar varandra.
– Man blir inte så sårbar med två stall, säger Åsa.
Två stall ger dem också bättre förutsättningar för ett ekologiskt kretslopp.
– Vi tänker kretslopp. Vi producerar vårt foder och gödslar våra marker för att producera ett bra vete, säger Åsa.
Hälften av hönsens foder producerar de själva på gården. Genom att själva odla vete och havre har de kontroll över fodrets kvalitet.
– Vi har försökt optimera vårt företagande och tycker samtidigt att det är väldigt roligt, säger Thomas.
Importboeroendet
En del av hönsfodret köps i form av koncentrat. Sojaprotein produceras till stor del i Brasilien och oroligheterna kring Brasiliens president kan nu få priset på soja att stiga.
– Det är väldigt många omvärldsfaktorer som kan påverka oss, säger Thomas.
Han tror inte att Sverige har nått toppen när det gäller ekologisk äggproduktion, men han ser en viss risk med importberoendet. Det vore bra om alternativa proteinkällor till hönsens foder kunde producerat inom landet.
Högteknologiskt stall
Anläggningen i Alvastra är modern och på en digital display i rummet där äggen packas finns uppgifter om det mesta såsom hönsens medelvikt, foderåtgång och ägg.
– Det är jättehäftigt att vi kan mäta allting, säger Thomas.
Resultatet av en ändring i fodret kan avläsas redan nästa dag.
Det går åt två kilo foder för att producera ett kilo ägg.
– Man säger att höns är klimatsmarta djur, säger Thomas.