När mästerkocken bjuder på picknick

Finns det ett picknickliv bortom pastasallad och grillkorv? Ja! Följ med mästerkocken Jonas Dahlbom på en smakresa i gröngräset.

Jonas och Pia Dahlbom med dottern Liv hugger in på picknickmaten i trädgården utanför Ljungsbro.

Jonas och Pia Dahlbom med dottern Liv hugger in på picknickmaten i trädgården utanför Ljungsbro.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2021-06-21 12:00

2,5-åriga lilla Liv har redan bestämt vad hon tycker är godast, att doppa vitt bröd i såsen som tillkommit av den långkörda fläskkarrén som fått gosa ihop sig i fem timmar med chorizokorvar och lök.

Men tro nu inte att den här picknickmenyn är krånglig. Inte alls!

Liv är dotter till Jonas och Pia Dahlbom som efter att ha drivit krogar lite varstans i landet nu slagit ned bopålarna i Ljungsbro utanför Linköping. Åtminstone för ett tag.

– Vi har skrivit ett tioårigt hyreskontrakt för vår restaurang "Dahlboms Mat & Bar" på Nygatan i Linköping (gamla Afrodite). Sen vet man aldrig vart vi beger oss, säger Pia.

Paret gillar att ta sig an nya utmaningar och när Jonas får uppdraget att fixa fyra mindre picknickrätter väljer han sådant han tidigare inte lagat. Rätter som med lite förberedelse går snabbt att färdigaställa strax före utflykten.

– Visst, fläskkarrén tar tid, å andra sidan sköter den sig ju själv, säger Jonas medan han skalar sparrisen med en halvslö potatisskalare, för bästa resultat.

undefined
Den långbakade karrén tar ett par timmar att bli klar, men resultatet är värt att vänta på.
undefined
Jonas Dahlbom dukar upp till picknick i trädgården utanför Ljungsbro. "Det här kan alla laga", säger han om sina picknick-recept.

Jonas och Pia öppnade sin restaurang i höstas, precis innan andra vågen tog fart och lade ett lock över utelivet.

– Men vi har haft tur och fick snabbt ett gäng stammisar. Vi trodde gästerna skulle vara mellan 35 och 55 år ungefär, men vi har både ungdomar och 85-åringar. Det är jättekul!

Restaurangen har ett öppet kök och Jonas pratar gärna med gästerna.

Eleganta matdetaljer i kombination med graffiti och rockkänsla gör att många gäster blir överraskade. Tanken är att man äter tre-fyra mindre rätter om man är hungrig. Eller bara tar sig en efterrätt.

Köttarianen får sitt – veganen likaså.

– Vi vill ha en opretentiös stämning och har en slogan, säger Pia. Kom som du är och gör vad du vill – så länge du är snäll.

undefined
Sallad med mjukbakad fänkål, blekselleri, senapsdressing, vitlök, rostade hasselnötter och bladpersilja.
undefined
En omgång olivolja gör susen på de flesta maträtter.

Blir du mätt av att laga mat, Jonas?

– Ja, faktiskt. När vi har gäster hemma och jag lagat mat länge äter jag väldigt lite när vi väl sätter sos till bord. Matlagning mättar, ha ha.

Blir du själv bjuden på mat ibland?

– Inte så ofta som jag skulle vilja. Att sätta sig till dukat bord är ju rena drömmen.

Kanske har människor mindervärdeskomplex . . .

– Kanske det, men det vore synd. Jag äter allt och brukar säga "gör det du brukar bara". Är lasagne din favoriträtt så gör en lasagne.

Då får vi se om det trillar in lite middagsbjudningar nu då . . .            

undefined
Jonas Dahlbom med dottern Liv på Picknick-filten i trädgården.
Jonas Dahlbom

Familj: Fru Pia, två utflugna barn och dottern Liv, 2,5 år. Katt och höns.

Bor: Gammalt hus med jättetomt i Ljungsbro.

Bakgrund: Drivit krogar på Västkusten, i Åre och Stockholm.

Aktuell: Driver med Pia krogen Dahlboms Mat & Bar med "folklig fine dining i industriell rockmiljö."

Om maten där: "Mina 35 år som kock på en tallrik".

Priser: Årets kock 1996. En fjärdeplats i Bocuse d'Or (VM i matlagning) 2005.

Bästa matprogram: Masterchef Australia.

Okänd talang: Gitarrist i Puss, som är ett KISS-coverband.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!