Coronaviruset kan få stora konsekvenser för svensk ekonomi. Bilindustrin och elektroniksektorn pekas ut som två speciellt utsatta branscher. Under torsdagen gjorde Östsvenska Handelskammaren en mindre undersökning bland sina medlemsföretag som importerar och exporterar varor internationellt.
Sju av de tio företag som svarat bekräftar att deras verksamhet på något sätt påverkats av Coronaviruset. Det handlar främst om försenade eller inställda leveranser. De flesta av de svarande bolagen uppger att de har vidtagit åtgärder eller ändrat sina planer på grund av viruset. Ett fåtal företag har ställt in planerade resor.
– Skulle virussmittan fortsätta under längre period kan det förstås leda till problem såsom fler förseningar, restnoterade produkter och annat som eventuellt påverkas av att företag ställer in resor till Kina, säger Maria Björk Hummelgren, näringspolitisk chef Östsvenska Handelskammaren.
Ett av de svarande företagen uppger att de enbart gör resor som är absolut nödvändiga för affärsverksamheten, och att medarbetare som kommit hem efter att ha besökt Kina får arbeta hemifrån i två veckor.
Samtidigt menar Maria Björk Hummelgren att det är viktigt att inte överreagera.
– Vi har medlemsföretag som också uppger att man inte påverkas. Men självklart är det bra att följa utvecklingen. Fortsätter smittan under en längre tid får vi diskutera med andra handelskamrar vilken roll vi ska ta och hur vi kan hjälpa våra medlemsföretag, säger hon.
Rotakorn Electronics AB i Åtvidaberg distribuerar elektronik- och datakomponenter. Peder Olausson, vd på företaget, räknar med ett produktionsbortfall.
– Det som påverkas mest nu inom elektronikbranschen är tillverkningen av mönsterkort. En stor andel av produktionen ligger just i Wuhanområdet, och där är det ju totaltstängt.
Företaget har kontor i Shenzhen, söder om Wuhan, där sex kinesiska medarbetare arbetar.
– Myndigheterna har stängt vårt kontor, vi kommer inte in i lokalen. Vi kommer att få ett volymbortfall som blir ganska stort. En vecka motsvarar ungefär 2 procent av årsproduktionen. Det kan man inte bara jobba ikapp.
I ett försök att stoppa spridningen valde myndigheterna att förlänga ledigheten i samband med det kinesiska nyåret.
– På måndag har jag hört att produktionen återigen ska vara igång. Men jag är inte övertygad om att så faktiskt blir fallet, säger Peder Olausson.
Enligt Frida Boklund, regionchef för Företagarna, tar de företag hon varit i kontakt med smittan och dess konsekvenser på allvar.
– Men informationen är spridd kring hur orolig man ska vara och hur allvarligt läget är, säger hon.
Toyota i Mjölby är i nuläget inte oroliga för sina affärer. Koncernen som företaget ingår i har tillverkning i Kina, och Toyota har en del leverantörer i landet.
– Men på det stora hela har vi få beröringspunkter med Kina och än så länge är vi i sak helt opåverkade, skulle jag säga, säger Jonas Lindell, kommunikationsdirektör.
Företaget har endast ett fåtal medarbetare som har anledning att resa till Kina.
– Vi har tydligt avrått vår personal från att resa till landet just nu, säger Jonas Lindell.
Linköping fungerar ofta som en övernattningsstad när kinesiska turisterna reser inom landet. Men Roshan Malalatunga, vd på Scandic i Linköping, har ännu inte märkt av någon nedgång i antal bokade hotellnätter till följd av coronaviruset.
– Det är främst under sommarmånaderna som vi har kinesiska turister. Affärsresande kineser är ingen stor målgrupp för oss. Men vi bevakar coronaviruset och dess utbredning, säger Roshan Malalatunga.