Myndigheten varnar för Ehec-smitta

Antalet fall där personer smittats med Ehec-bakterie har ökat sedan början av juli.Folkhälsomyndigheten kallar det för ett nationellt utbrott. Men i Östergötland har hittills endast ett fåtal fall identifierats.

Foto: Katja Kircher/Most Photos

Östergötland2018-08-17 10:32

Sedan början av juli har ett 50-tal personer insjuknat i tarmbakterien Ehec, som bland annat yttrar sig i diaréer hos den drabbade.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det sannolikt att smittan spridits via livsmedel, då samma typ av bakterie setts i olika delar av landet. Flest fall har rapporterats in från Uppsala och Västra Götaland.

– Det här ser ut att vara ett av de största utbrotten av ehec som vi haft i Sverige. Den bakteriestam som spridits kan orsaka allvarlig sjukdom, framför allt hos barn. Tillsammans med berörda smittskyddsenheter och kommuner, Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, arbetar vi för att utreda utbrottet och framför allt försöka identifiera smittkällan och förhindra vidare smittspridning, säger mikrobiolog Cecilia Jernberg, i ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten.

Men Östergötland tycks hittills ha blivit förskonat från smittan. Magnus Roberg, biträdande smittskyddsläkare på Region Östergötland, berättar att ett endast fåtal fall har identifierats här.

– Vi har haft relativt lite här och har inte kunnat koppla samman det med något speciellt matställe eller någon badsjö, säger han.

Han berättar att smittan yttrar sig som en matförgiftning med diaréer. I svåra fall kan den drabbade få blodig avföring, feber och påverkan på njurar.

Misstänker man att man drabbats bör man ta kontakt med sjukvården.

Tidigare i augusti rapporterade vi om att fall av Ehec i Östergötland och Kalmar kunnat kopplas samman med en sjö i Högby kommun.

I samband med det uttalade sig Per-Åke Jarnheimer, överläkare på Smittskydd och vårdhygien på Länssjukhuset i Kalmar.

– Vi hade ett tiotal fall på måndagen, varav vi kunde koppla en handfull till den här sjön, sa han då.

Enligt Folkhälsomyndigheten är Ehec som vanligast under sensommaren – men om årets värmebölja kan ha haft någon inverkan på spridningen är i nuläget oklart.

Enligt Folkhälsomyndigheten kan bakterien överföras mellan djur och människa, särskilt nötkreatur. Smittan kan spridas efter kontakt med djur eller med deras gödsel.

Bakterien kan även spridas via förorenade livsmedel eller förorenat vatten. Den kan även överföras mellan personer.

Så kan du skydda dig

• Skölj grönsaker, sallad och frukt noggrant.

• Genomstek kött, framför allt köttfärs och smaka inte på rå köttfärs.

• Håll isär rått kött från andra livsmedel som ska ätas utan tillagning, till exempel sallad och andra grönsaker.

• Tvätta händerna noggrant innan matlagning och efter att du har hanterat kött.

• Drick inte opastöriserad mjölk och ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk.

• Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!