Myndigheten om förslaget: "Biter sig själva i svansen"

Maria Leclercq på Länsstyrelsen säger att hon blev förvånad över LRF:s förslag om en ändrad beteslag för kor.
"Jag tror att de kanske biter sig själva i svansen", säger hon.

Länsstyrelsen om LRF:s förslag om ändrad beteslag.

Länsstyrelsen om LRF:s förslag om ändrad beteslag.

Foto: Jeppe Gustafsson

Östergötland2020-11-24 10:00

LRF, Lantbrukarnas riksförbund, vill se en ändrad beteslag för kor. I stället vill de att bonden ska få större frihet att bestämma över sina djur.

Maria Leclercq är avdelningschef för djur, landsbygd och livsmedel på Länsstyrelsen Östergötland. Det är den myndighet som har ansvar för att kontrollera att djur i länet mår bra och att de lagar som finns inom området följs.

Enligt henne har inte Länsstyrelsen fått någon officiell fråga eller remiss att yttra sig över och har inte gjort något ställningstagande om förslaget.

Hon säger att det är bra för djur att vara ute.

– Vi tycker att det är viktigt att djur kan utöva sina naturliga beteenden, säger hon.

Maria Leclercq säger att hon blev förvånad när hon såg LRF:s förslag.

– Jag tror att de kanske biter sig själva i svansen, säger hon.

Hon tror att många konsumenter vill köpa mjölk från kor som går på bete.

Ett argument från LRF är att en flexiblare lagstiftning skulle göra det möjligt för bönder att ta mer betalt för att djuren går på bete. Enligt en företrädare för LRF är det inte meningen att korna stå inne.

– De kanske tänker att det skulle gå att få extra EU-stöd för att korna går ute om det inte är ett krav i svensk lagstiftning. Det kan vara ett förslag för att svenska bönder ska kunna konkurrera på lika villkor som mjölkproducenter i andra EU-länder och en möjlighet att få mer betalt för att man lever upp till högre djurskyddskrav, säger Maria Leclercq.

I andra länder, där det inte finns samma regler som i Sverige, kan en lantbrukare som låter djuren gå ute sälja mjölken dyrare, enligt henne.

Att ha kor på bete innebär ofta ökat arbete för bonden. Mjölkproduktionen kan också minska hos djuren, vilket innebär lägre intäkter.

– Men många lantbrukare som har kor tycker, trots den ökade arbetsinsatsen, att det är bra för djuren att gå på bete och vill fortsätta med sin betesdrift, säger Maria Leclercq.

Företrädare från LRF säger att man exempelvis vill kunna ha högmjölkande kor inne för att de ska kunna får rätts sorts foder.

Det säger Maria Leclercq att hon kan förstå.

– Men även de högmjölkande korna har rätt att utöva sitt naturliga beteende, säger hon.

Däremot säger hon att Länsstyrelsen är för att beteslagstiftningen förenklas.

– Som den är skriven idag är den mycket svår för tillsynsmyndigheten att kontrollera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!