Myndighet öppnar för licensjakt på varg i länet

Naturvårdsverket har beslutat att länen i det södra rovdjursförvaltningsområdet, där Östergötland ingår, har möjlighet att fatta beslut om licensjakt på varg. Men beslutet innebär inte automatiskt att det blir licensjakt i södra Sverige nästa år.

I Östergötland finns, enligt länsstyrelsen, tre vargrevir. Ett av reviren delas med ett område i Örebro län.

I Östergötland finns, enligt länsstyrelsen, tre vargrevir. Ett av reviren delas med ett område i Örebro län.

Foto: Paul Kleiven/ NTB/ TT

Östergötland2023-06-19 11:51

Vargen har under senare år ett fått ett allt starkare fäste i Östergötland. Ett första par bildade det så kallade Långbogenreviret, norr om Roxen. 

I början av april meddelade länsstyrelsen att ett andra vargrevir bildats i Östergötland. Det nya reviret fick namnet Fågelmossen, efter ett naturreservat som är beläget i trakterna mellan Karlsby och Tjällmo. 

I mitten av april kom nästa vargnyhet: Ett tredje vargrevir, som delvis går in i Östergötlands län, hade bildats. Ett vargpar rör sig mellan Hallsberg i Örebro län och norr om Godegård.

Honan kommer från Långbogenreviret medan hanen kommer från Sjundareviret, som ligger mellan Stockholms och Södermanlands län. Det nya reviret kallas för Tisaren, efter en sjö i Örebro län. Länsstyrelsen använde spårning och dna-analyser för att bekräfta att det rörde sig om ett nytt revir. 

Naturvårdsverket har nu beslutat att länen i det södra rovdjursförvaltningsområdet får fatta beslut om licensjakt på varg. Beslutet grundar sig i att vargarna har spridit till flera områden. Syftet med licensjakt är att begränsa vargstammens storlek. 

Sedan tidigare har licensjakt varit tillåten i det mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Tidigare i år beslutade exempelvis fem län i det mellersta förvaltningsområdet (Dalarna, Gävleborg, Örebro, Värmland och Västmanland) om licensjakt på 75 vargar, varav 57 fälldes. 

Ett eventuellt beslut om licensjakt i södra Sverige kommer att föregås av en samordningsprocess med övriga berörda län, skriver länsstyrelsen i Östergötland i ett pressmeddelande. 

– Resultatet av den senaste inventeringen kommer ligga till grund i bedömningen av hur stort utrymme det finns för licensjakt. Inför beslut kommer det genomföras samråd inom och mellan rovdjursförvaltningsområdena för att komma fram till var licensjakt är som mest aktuellt, säger Jim Forsberg, vilthandläggare vid länsstyrelsen, i en kommentar. 

Länsstyrelsen utesluter inte att licensjakt kan komma att tillåtas i Östergötland. 

– Koncentrationen av varg är fortfarande som tätast i Mellansverige och sannolikt kommer licensjakten främst riktas mot de områden där vargstammen är som tätast, men det är inte omöjligt att det kan bli aktuellt för beslut om licensjakt även i södra rovdjursförvaltningsområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!