Myndighet kämpar mot fusket

Flera hål mot fusk på högskoleprovet är nu på väg att täppas till. Men det är oklart hur många som har fuskat på det sätt som nu är under utredning.

Avdelningschefen på UHR har haft bråda dagar, med många frågor från pressen, efter tillslaget mot högskoleprovfusket.

Avdelningschefen på UHR har haft bråda dagar, med många frågor från pressen, efter tillslaget mot högskoleprovfusket.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Östergötland2018-04-20 13:30

TIPSA OSS! Vet du mer om det misstänkta fusket under Högskoleprovet? Såg du poliser under eller efter provtillfället eller har du annan information som kan vara intressant för oss att skriva om? Hör av dig till oss här.

Läs mer: Insatsstyrkan slog till – mitt under provet

Enligt uppgifter kan de som sålt tjänster till fuskande provdeltagare ha tjänat miljontals kronor. Universitets- och högskolerådet, UHR, tog över ansvaret för högskoleproven 2015. Då fick man också tips om att det förekom fusk med avancerade hörsnäckor. Omkring 50 personer upptäcktes då med att ha fuskat.

– Gärningsmännen bakom fusket visste om att det inte var olagligt. Till hösten 2016 kom en ny förordning. Till exempel måste provdeltagare på heder och samvete försäkra att man inte använder någon teknisk utrustning under provet. De måste bland annat lägga undan sina mobiltelefoner, säger Tuula Kuosmana, avdelningschef på UHR.

EXKLUSIVT:Se hela pressträffen om fuskligan

Hösten 2016 fångades ytterligare ett 50-tal personer i fusknätet, eftersom UHR på förekommen anledning genomförde en ny typ av teknisk analys av resultaten. Dessa kunde misstänkas för brott då man skrivit under en försäkran före provet. Och i samband med tillslaget i lördags har polisen och Ekobrottsmyndigheten upptäckt ett stort antal fuskare.

– Vi har lagt ned väldigt mycket arbete på det här, bland annat genom statistiska analyser av svaren, säger Tuula Kuosmana.

Läs mer: Så mycket kostade högsta betyg på provet

På UHR har man utvecklat flera metoder mot fusk, exempelvis att kasta om provmomenten.

– Förhoppningsvis har man med sig sin intelligens mellan momenten, säger Tuula Kuosmana finurligt.

I en ny skrivelse till regeringen i år föreslog UHR även att tips om fusk ska kunna sekretessbeläggas. Man vill också få möjlighet att kroppsvisitera deltagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!