Multiresistenta bakterier hotar oss

Vi har hört det förut: mängden multiresistenta bakterier i världen ökar. I Europa orsakar bakterierna fler dödsoffer än trafiken. I Sverige ökar MRSA, liksom ESBL. Utvecklingen i Europa ser inte ut att vända.

Foto: Håkan Lindgren

Östergötland2015-02-19 12:00

Den flitiga antibiotikaanvändningen leder till att bakterierna blir resistenta. Två tredjedelar av all antibiotika som används i världen ges till djur, ofta till hela djurbesättningen i förebyggande syfte.

I Sverige har användandet minskat sedan 1980-talet.

– Antibiotikaresistensen är mycket större i sydvästra Europa, säger Stefan Börjesson, mikrobiolog vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som medverkade på ett seminarium om antibiotikaresistens på länsstyrelsen i Östergötland på onsdagen.

– Sambandet är tydligt: ju mer antibiotika, desto större reistens.

Men Sverige är inte förskonat. Enzymet ESBL som särskilt tarmbakterier bär på, upptäcktes i svensk kycklingproduktion år 2010. 34 procent av flockarna bar på ESBL.

– Antibiotikabehandling av kycklingar är väldigt ovanligtm säger Stefan Börjesson. Vi var mycket förvånade: varifrån kom detta? Vi fann att två generationer bakåt var djuren importerade från Storbritannien och därifrån kom smittan.

I ett par år ökade mängden ESBL i kycklingflockarna, de två senaste har de minskat. En viktig fråga är om ESBL sprids från djur, via livsmedel, till människor.

– Risken är inte så stor, säger Stefan Börjesson. Enzymerna som dominerar hos djur är inte de samma som dominerar hos människor.

MRSA är gula stafylokocker, sådana som sprider sjukhussjukan. 2004 hittade man en ny sort av bakterien på en patient som visade sig vara grisbonde. Undersökningar visade att 80–100 procent av grisarna var bärare av bakterien i flera länder. På senare år har MRSA minskat, men inte i Sverige. 2013 noterades 2 454 smittbärare i landet.

– MRSA har ändrat karaktär från sjukhussmitta till en samhällsmitta, säger Åse Östholm Balkhed som är infektionsläkare i Norrköping och Linköping.

– MRSA ökar hela tiden. Också ESBL ökar stadigt.

Det är sällan svenska djur som smittar människor. Smittan kommer i stället genom att vi reser mycket. Den sprids också inom vården.

Landshövding Elisabeth Nilsson efterlyser rejäl aktivitet bland politikerna för att få samma restriktiva regler i Europa som i Sverige.

– Vi kan inte tro att "det här grejar forskarna" medan vi ökar importen av kött från länder med en helt annan lagstiftning. Billigt kött kan stå oss dyrt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om