Slut på dubbelt regionbidrag till ungdomsförbunden

Sedan 2015 har enstaka ungdomsförbund kunnat söka flera bidrag hos Region Östergötland. Men inför årsskiftet väntas nya regler när regionen vill göra det enklare och mer rättvist för ungdomsförbunden att få ekonomiskt stöd.

Istället för att ungdomsförbunden ska kunna söka bidrag precis som vilken annan distrikts- och ungdomsorganisation i Östergötland kommer kommunfullmäktige betala ut bidrag till ungdomsförbunden baserat på antal mandat de olika partierna har.

Istället för att ungdomsförbunden ska kunna söka bidrag precis som vilken annan distrikts- och ungdomsorganisation i Östergötland kommer kommunfullmäktige betala ut bidrag till ungdomsförbunden baserat på antal mandat de olika partierna har.

Foto: Hedda Themner

Östergötland2022-08-06 06:00

De partipolitiska ungdomsförbunden i Östergötland kommer inte längre kunna ansöka om det stöd som regionen ger till barn- och ungdomsorganisationer. Detta fastslog regionutvecklingsnämnden under 2021 och beslutet börjar gälla från och med nästa år. Bakgrunden till beslutet är att ungdomsförbunden sedan 2015 kunnat ansöka om två olika bidrag hos regionen då vissa uppfyllt villkoren för båda.

Eva Andersson (S) är ordförande för regionutvecklingsnämnden.

– Vi insåg att inga andra distrikts- och ungdomsorganisationer kunde söka båda stöden, vilket vi inte tyckte kändes rätt, säger hon.

Att ungdomsförbunden kunnat ta del av de båda bidragen är en rest sedan bildandet av Region Östergötland år 2015, förklarar Eva Andersson. Innan sammanslagningen av landstinget och det kommunala regionförbundet Östsam hade båda instanserna var sitt stöd. När de slogs ihop låg bidraget kvar.

Det bidrag som ungdomsförbunden fortsatt kan söka baseras istället på antalet mandat ungdomsförbundens moderpartier har i regionens fullmäktige. Den totala bidragssumman till ungdomsförbunden kommer inte att minska, utan pengarna kommer alltså fördelas baserat på moderpartiets mandat.

– Vi slår ihop bidragen så att det blir enklare, mer transparent och lika för alla ungdomsorganisationer så att man bara får stöd från ett ställe. Det är lättare och bättre att knyta bidragen till mandatstödet i fullmäktige, det underlättar för ungdomsförbunden, säger Eva Andersson. 

undefined
Det nya bidraget gör det enklare och mer rättvist att få stöd, menar Eva Andersson (S) som är ordförande för regionutvecklingsnämnden och som varit med och beslutat i ärendet.

Men att det sedan flera år tillbaka har gått att söka dubbla bidrag kan ha gynnat vissa ungdomsförbund. På regionnivå finns alla ungdomsförbund representerade, trots det har bara tre sökt bidraget som är ämnat för distrikt- och ungdomsorganisationer. Villkoret för att söka bidraget innebär att förbundet ska ha minst 150 medlemmar och bedriva verksamhet i fyra kommuner i Östergötland, något som alltså bara tre har lyckats med.

I fjol fick Moderaternas ungdomsförbund (MUF) nästan 220 000 kronor i bidrag baserat på 1 261 medlemmar i Östergötland. Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund (SSU) i Östergötland fick samma år runt 60 000 kronor för sina 335 medlemmar. Även Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU) kunde ta del av bidragt 2021 trots att de bara hade 119 medlemmar, då medlemskravet tillfälligt sänktes på grund av pandemin. Utöver detta stöd fick förbunden också erhålla det andra bidraget baserat på antal mandat i fullmäktige.

Ihopslagningen av bidragen lär alltså leda till att MUF får betydligt mindre pengar än tidigare, samtidigt som resterande ungdomsförbund får ta del av en större summa. När bidraget baseras på mandat i regionens fullmäktige har Socialdemokraterna 31 stycken medan Moderaterna har 23.

– De ungdomsförbund som sökt och uppnått kriterierna har fått pengar genom båda bidragen och det är så regelverket varit, men det är det vi känt inte varit bra. Vi tycker det blir mer rättvist såhär, säger Eva Andersson.

Har de parallella stöden inneburit en fördel för de ungdomsförbund som kunnat söka båda?

– Nej, alla har ju haft samma förutsättningar. De som har sökt stöd och uppfyllt kriterierna har fått bidrag. Så kommer det vara även fortsättningsvis. Det är viktigt att det är enkelt för ungdomsförbunden att få stöd. Ungdomsförbunden utför ett viktigt demokratiarbete.

Bidrag

Så mycket har förbunden fått från Regionutvecklingsnämndes stöd till barn- och ungdomsorganisationer:

2020 

SSU: 60 635 baserat på 335 medlemmar

MUF:228 241 baserat på 1261 medlemmar

2021

SSU: 58 290 baserat på 335 medlemmar

MUF: 219 414 baserat på 1261 medlemmar

KDU: 20 706 baserat på 119 medlemmar (2021 sänktes villkoret på 150 medlemmar på grund av pandemin)

Källa: Region Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!