Sedan 2012 har Missing People arbetat med att hitta försvunna människor. I Linköping ställde över 1 000 personer upp i sökandet efter studenten Victor Karlsson Sehlin som försvann i våras. Nu vill organisationen använda drönare som ett hjälpmedel vid räddningsinsatser. Helene Brinkenfeldt är verksamhetschef på Missing People och tror att det har funnits fall då användandet av drönare hade kunnat leda till att hitta försvunna.
– Drönare skulle hjälpa oss i vårt arbete. Med dem kan vi söka av större områden och terräng som är svår. Det sparar även tid vilket är kritiskt när man jobbar med att rädda liv, säger hon.
Svår terräng innebär exempelvis kärr eller stenrösen. Missing People påbörjar inte sökinsatser förrän de fått godkännande av polis samt minst två anhöriga till den försvunna. Kommunledningskontoret i Linköping anser att det inte finns anledning att motsätta sig övervakningen då den faller inom ramen för samhälleliga syften. Men kommunen yttrar sig bara om ansökan, beslutar gör länsstyrelsen i Stockholm.
– Jag vet inte när vi får svar, länsstyrelsen har inte informerat oss om det. Men vi hoppas verkligen på svar snart, det är kritiskt, säger Helene Brinkenfeldt.
Användningen av drönare komplicerades i oktober 2016. Då meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att en drönare ska betraktas som en övervakningskamera och för en sådan krävs tillstånd från länsstyrelsen.
Därefter har regeringen föreslagit en lagändring så att drönare ska få användas utan kameraövervakningstillstånd men lagändringen beräknas inte träda i kraft förrän i augusti 2017.
– Det är klart att vi vill att lagförändringen ska ske även om vi får tillståndet. Drönare fyller en viktig funktion och borde kunna användas av alla som behöver dem, säger Helene Brinkenfeldt.
För att kameraövervakning ska tillstyrkas måste flera kriterier uppfyllas. Ett kriterium är att intresset för övervakningen ska väga tyngre än den enskildes intresse av att inte bli filmad. Det handlar om att skydda allmänheten mot integritetskränkande övervakning.
– Vi använder drönare för att hitta människor och inte för att ta reda på saker om folk, så vi ser inget problem här, säger Helene Brinkenfeldt.
Missing People har 24 lokalavdelningar runt om i Sverige och ansökan om att få använda drönare gäller i hela landet. Missing People använder efterlysningar på Facebook och Twitter, skallgångskedjor, hundekipage och sökning med terrängfordon. Kärnan i organisationen är frivilliga personer.