Missa inte Fria ordets dag – "Viktigare än någonsin"

Julia Djerf är reporter på Corren och kommer att representera tidningen under Fria ordets dag.
Julia Djerf är reporter på Corren och kommer att representera tidningen under Fria ordets dag.

Nu är det hög tid för sjätteklassare i Östergötland att anmäla sig till Fria ordets dag och lära sig om bland annat yttrandefrihet.

Östergötland 10 oktober 2022 16:00

Fria ordets dag har funnits sedan 2016 och är en digital kostnadsfri lektion för sjätteklassare om yttrandefrihet, källkritik och sociala medier. Sändningen den 18 oktober är ett samarbete mellan Corren, där reporter Julia Djerf är programledare, och SVT, Sveriges Radio och UR.

Är en nyhet sann eller falsk? Och får man säga vad som helst om en kompis? Det är frågeställningar som kan dyka upp.

– Klasserna som är med kopplar upp sig från sina klassrum och får interagera med röda och gröna lappar och tycka till vad de tror är rätt och fel i vissa situationer, säger Julia Djerf.

Varför är det här så viktigt?

– Jag tänker att det är viktigare än någonsin att prata om de här frågorna. Både sociala medier och informationsflödet är en sådan stor del av allas liv. Och jag tänker att det är viktigt att man medvetandegör det här med fake news och också att lära barn skillnaden mellan nyheter som kommer från tidningar och nyheter som kommer från till exempel Tiktok. 

Förra året under pågående pandemi deltog ett trettiotal skolor i Östergötland i Fria ordets dag. Julia Djerf hoppas att fler skolor anmäler sig i år.

– Det kanske inte var så många som visste vad det handlade om men jag tycker att man verkligen borde ta chansen, för det är ett bra tillfälle och en lektion i ett viktigt ämne.

På torsdag den 13 oktober är sista dagen att anmäla en sjätteklass i länet till Fria ordets dag. Anmälan görs på https://sverigesradio.se/fria-ordets-dag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa