Ministern om våldtäkten: Reglerna ska ses över

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger att han vill strama upp reglerna för villkorlig frigivning. "Till och börja med tycker jag att de regler som vi haft har varit djupt stötande", säger han.

Morgan Johansson (S) säger att reglerna för villkorlig frigivning ska stramas upp.

Morgan Johansson (S) säger att reglerna för villkorlig frigivning ska stramas upp.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Östergötland2020-08-22 08:00

Familjen till den våldtäktsdrabbade nioåriga flickan i Kimstad vill att reglerna kring villkorlig frigivning och övervakning ska förändras så att barn i framtiden ska kunna leva tryggare i Sverige.

I en annan artikel har lokala politiker gett sin syn på frågan om villkorlig frigivning. Nu uttalar sig även den som är högst ansvarig för de här frågorna i Sverige.

Justitieminister Morgan Johansson (S) kan inte uttala sig om enskilda ärenden. Men han säger att hans inställning är att villkorlig frigivning inte är något som den som dömts för brott ska få per automatik.

– Till och börja med tycker jag att de regler som vi haft har varit djupt stötande, säger han.

– Den som inte ställer på upp på vård och behandling i fängelset, den får inte bli villkorligt frigiven. Likaså den som missköter sig.

Han säger att han kommer att ta med ett förslag till riksdagen om att strama upp reglerna.

En förändring som skett är att Kriminalvården fått möjlighet att använda sig av elektronisk fotboja för att hålla koll på var personer, som frigivits i förtid, befinner sig.

Det är däremot inte något som ska används på alla, utan ses som ett utökat verktyg för Kriminalvården.

– Kriminalvården får göra en riskbedömning, säger Morgan Johansson.

En annan förändring som skett, för att skydda barn mot sexuella övergrepp, är att lagstiftningen förändrats. Bland annat har det blivit lättare att döma någon för våldtäkt mot barn. Förutom att lagen setts över har straffen skärpts.

– Det är en viktig förändring, säger Morgan Johansson.

Det finns de som tycker att straffen för den här typen av brott bör bli strängare. Andra tycker att straffen i stället bör förändras och bli mer inriktade mot vård och rehabilitering. Vad tycker du?

– Det finns ingen motsättning mellan straffen i sig och vård och rehabilitering. Straffen för de här brotten kommer att skärpas.

Tanken är att den som dömts till ett fängelsestraff ska få vård och rehabilitering under tiden som straffet avtjänas.

– Sedan kan jag säga att återfall i brott minskar trendmässigt i Sverige och då talar jag om alla brott. Det har gjort det under de senaste 20 åren.

I dag är det 29 procent som återfaller i brott inom tre år efter att de avtjänat ett straff.

– För 20 år sedan, då låg siffran på 40 procent, säger Morgan Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!