"Min största roll hittills"

Hyllningarna har haglat över Tommy Körbergs musikaliska monolog Lola. "Det är min största roll", säger världsartisten om föreställningen som nu gästar Norrköping och Linköping.

Föreställningen "Lola" har fått lysande recensioner och Tommy Körberg sägs göra sin bästa roll någonsin. Nu kommer den musikaliska monologen, där Körberg är ensam på scenen tillsammans med pianisten Carl Flemsten, till Norrköping och Linköping.

Föreställningen "Lola" har fått lysande recensioner och Tommy Körberg sägs göra sin bästa roll någonsin. Nu kommer den musikaliska monologen, där Körberg är ensam på scenen tillsammans med pianisten Carl Flemsten, till Norrköping och Linköping.

Foto: KNOTAN

Östergötland2018-12-04 10:00

Mer än 10 000 har sett Lola på Cirkus i Stockholm. I februari ger sig Tommy Körberg och pianisten Carl Flemsten, de enda på scenen, ut på turné och uppför Lola i ett 20-tal städer. I Norrköping 9 februari och i Linköping 31 mars.

– Turnén inleds 8 februari, med ett uppehåll senare i samma månad då jag ska till Sydafrika, en 70-årspresent från min fru, säger Tommy Körberg.

Ursprunget till Lola skrevs av regissören Sunil Munshi under hans scenskoletid, men har omarbetats tillsammans med Körberg.

– Från början handlade den om en ung kvinna, men jag ville spela en person i min egen ålder och tyckte den blev mer trovärdig om jag dessutom spelar en man som är transvestit. Alla vet ju ändå att det är jag som står där på scenen under sminket.

Lola handlar om längtan, rädsla, utanförskap och vad det gör med en människa. Om att våga vara den man är. Men också om att åldras med värdighet.

Lola, "Die Schwedin", är en showartist och transvestit med världen som sitt arbetsfält. Nu påstår hennes manager att hon blivit för gammal och har gett henne sparken.

I 90 minuter, och efter en överdos av alkohol och piller, gör nu Lola sin absolut sista show, där hon konfronterar olika händelser i livet. Monologen varvas med klassiker som ”She's always a woman”, ”Längtans blomma är störst på håll”, ”I'm your man”, ”Du är min man” "Toy Story" och "Räkna de lyckliga stunderna blott"

Tommy Körberg har valt de 15 låtarna, alla med nya texter, varav Björn Ulvaeus har skrivit åtta av dem. Resten står Tomas Andersson Wij och

Peter Dalle för.

"Körbergs bästa roll", har det sagts.

– Tja, jag har inte gjort så många roller av det här slaget, så jag har just inget att jämföra med. Men det är utan tvekan min största roll.

Vad är svårast som gestalten Lola?

– Att göra både honom, och den kvinna han spelar, trovärdiga rakt igenom. Lola är stark. Man jävlas inte med den damen.

Hur lång tid tar transformationen?

– Sminkösen jobbar en timme. Jag gör det inte själv, som när jag spelade Tage Erlander på 1976-talet.

90 minuter utan paus låter mäktigt.

– Ja, jag är några hekto lättare efteråt.

Har artister svårare än andra att sluta jobba?

– Kanske, framför allt om man tvingas göra det. Som artist är det viktigt att den officiella personen och den privata lever separata liv. Annars kan man bli offer för sin egen person, bli mycket självupptagen, och hela ens identitet försvinner om man inte längre står på scen.

Har du några planer på att sluta?

– Nej. Så länge lusten finns kvar går det inte. Musik är så välbehövligt för själen. Jag letar ständigt låtar och får mig mycket tillskickat, både bra och dåligt. Jag har ju gett ut en bok som heter "Sjung tills du stupar", så det är det jag tänker göra.

Vad händer efter Lola?

– Min sommarturné med kvartetten som jag kört i 20-talet år. Olika platser på västkusten och så avslutar vi i Trosa där jag har mitt sommarställe. Det kan bli något med Benny Anderssons BAO också. Han ringde nyss och ville ha med mig på något under andra hälften av sommaren. Han skulle bara skriva lite nya låtar först.

Något erbjudande du drömmer om?

– Nej, jag har hållit på i 50 år och fått göra så mycket. Det kanske är dags att börja om från början, med popmusik, ha ha.

Mina Körbergfavoriter är "Mitt liv" och "Som månen sköljer dig i ljus". Vilka är dina?

– Det går inte att välja ut några. Jag har olika känslomässiga anknytningar till dem alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!