Regionen förlorade mångmiljonbelopp i uteblivet elstöd

Region Östergötland hade förväntat sig 20 miljoner kronor i elstöd under 2023, men det blev betydligt mindre än så. Orsaken är att regionen klassas som en jordbruksproducent – något som har fått regionen att skicka en protestskrivelse direkt till Ebba Busch (KD).

Region Östergötland förlorade många miljoner på ett uteblivet elstöd under 2023. Östgötapolitikerna Marie Morell (M) och Eva Lindh (S) har båda protesterat direkt till energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Region Östergötland förlorade många miljoner på ett uteblivet elstöd under 2023. Östgötapolitikerna Marie Morell (M) och Eva Lindh (S) har båda protesterat direkt till energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Foto: Arkiv/TT/bildmontage

Östergötland2024-01-18 05:00

I början av 2023 meddelade regeringen att kommuner och regioner skulle vara berättigade elstöd för de höga elpriser som varit under 2021 och 2022. Detta gjorde att många regioner räknade med stödet i sin ekonomiska planering. Under hösten fick dock flera regioner besked om att de inte var berättigade till hela det elstöd som först utlovats. Region Östergötland, som bedriver naturbruksgymnasium i både Norrköping och Linköping, klassas nämligen som en jordbruksproducent. Taket för jordbruksproducenter är, i regelverket för elstödet, 2,5 miljoner kronor istället för det maximala taket på 20 miljoner kronor.

undefined
Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande i Östergötland, skrev under en protestskrivelse som skickades direkt till Ebba Busch.

Detta fick Region Östergötland att protestera – med ett brev direkt till energi- och näringsminister Ebba Busch (KD). Här skriver regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M), tillsammans med flera andra kommun- och regionrepresentanter, bland annat följande:

"Den lilla del av vår verksamhet som gör att vi klassas som jordbruksproducenter är idag mycket rimlig att bedriva i offentlig regi. Det handlar om naturbruksgymnasier som utbildar framtidens arbetskraft i de allt viktigare gröna näringarna och växthus för den kommunala parkverksamhetens egna behov. Tillsammans riskerar våra organisationer att förlora över 100 miljoner i uteblivna intäkter eftersom vi har bedömts vara jordbruksföretagare istället för kommuner och regioner. Det är en liten summa i statens budget men en ansenlig summa för våra organisationer i ett mycket ansträngt ekonomiskt läge i hela den offentliga sektorn".

undefined
Vi har sökt Ebba Busch (KD) för kommentarer, via hennes presskontakter, utan att lyckas. Men i en skrivelse till de drabbade regionerna och kommunerna skriver hennes statssekreterare att det beror på statstödsregler som EU-kommissionen har beslutat om.

Vi har sökt Ebba Busch för en kommentar, via hennes presskontakter, utan att lyckas. Däremot har vi fått ta del av det svar som Region Östergötland fick på sin protestskrivelse. Här skriver Daniel Liljeberg, statssekreterare hos Ebba Busch, att det svenska elstödet grundar sig i statstödsregler som EU-kommissionen beslutat om – vilket är orsaken till begränsningen för jordbruksproducenter.

"Slutligen har regeringen i budgetpropositionen för 2024 lämnat förslag om nya satsningar för att hjälpa kommuner och regioner i form av ökade statsbidrag om ytterligare nära 16 miljarder kronor varav 10 miljarder kronor är en ökning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner", fortsätter Daniel Liljeberg.

När vi söker Marie Morell för kommenterar om det uteblivna elstödet svarar hon via mejl.

Vad får det uteblivna elstödet för konsekvenser för Region Östergötland?

– Vi får cirka 17 miljoner kronor mindre än vad vi ansökt i stöd, skriver Marie Morell.

undefined
Naturbruksgymnasiet i Vreta är en av orsakerna till att Region Östergötland klassas som jorbruksproducent.

Tycker du att det är rimligt att Region Östergötland räknas som jordbruksproducent?

– Vi anser ju självklart att det är olyckligt att det tolkas på det sättet vilket vi ju även uttalat i skrivelsen till departementet, men som man skriver i svaret från departementet så baseras detta på ett regelverk rörande statsstödsregler inom EU. 

Förväntar du dig också att regeringen vidtar åtgärder med anledning av detta?

– Som sagt så är ju detta en effekt av de statsstödsregler inom EU som hela elstödet baserades på. Så tyvärr är det nog svårt att åtgärda detta. Det är ju självklart så att vi behöver bli bättre på att identifiera den här typen av effekter i framtiden så att man kan ha en korrekt bild av vilka eventuella ersättningar man kan erhålla.

undefined
Eva Lindh (S) har ställt en interpellation till Ebba Busch i riksdagen. Den 25 januari ska Busch ge sitt svar.

För Region Östergötland blev stödet till slut 2,3 miljoner kronor. Även oppositionen i Östergötland, i form av Socialdemokraterna, har agerat med anledning av detta. I en interpellation i riksdagen ställer den östgötska politikerna Eva Lindh (S) följande fråga till Ebba Busch (KD): "Avser ministern att vidta några åtgärder för att tillse att Region Östergötland och de andra drabbade kommunerna och regionerna inte går miste om miljontals kronor i elstöd?". Frågan ska besvaras den 25 januari.

– Jag tycker inte det är rimligt att dra slutsatsen att en region är en jordbruksproducent och jag vill veta vad näringsminister Ebba Busch (KD) tänker göra åt detta, säger Eva Lindh (S) i ett uttalande och fortsätter:

– Jag vill veta vad statsrådet kommer göra åt det uteblivna elstödet. Varje krona behövs i regionen. Vi har en regering som vägrar se att det pågår en sjukvårdskris ute i landet.

Karta: Vreta utbildningscentrum, Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!