Det aktuella avtalet mellan Linköpings Universitet och Östgötatrafiken tecknades 2016. Med start 1 augusti 2017 kör Östgötatrafiken den så kallade Campusbussen mellan universitetets campus i Norrköping och Linköping, till en kostnad av nio miljoner kronor årligen.
Riksrevisionens granskning visar på stora brister i universitetets hantering. Enligt LOU, lagen om offentlig upphandling, ska kontraktsvärden över tröskelvärdet 534 890 kronor upphandlas. Här har dock Linköpings Universitet helt utan upphandling valt att anlita Östgötatrafiken som har fått ett avtal som sträcker sig till 2021, ett kontraktsvärde om totalt 36 miljoner kronor. En summa som kraftigt överstiger den beloppsmässiga gränsen för direktupphandling. Därtill saknas dokumentation i ärendet, uppgifter om hur Östgötatrafiken står sig jämfört med erbjudanden från andra leverantörer finns inte att tillgå. Detta trots att upphandlingar som överstiger belopp om 100 000 kronor ska dokumenteras enligt lag.
Riksrevisionen har tidigare kritiserat Linköpings Universitet för liknande upphandling av campusbussen 2015, då universitetet rekommenderades att upphandla tjänsten.
Varför har inte universitetet följt den rekommendationen?
– Vi betraktar det här som ett platsköp på befintligt linjenät, det är också rubriken på vårt avtal. Vi har inte sett att det råder någon konkurrenssituation, det finns inga andra bolag som kör på den här sträckan, säger universitetsdirektör Kent Waltersson.
Men om ni inte prövar konkurrensen i en upphandling finns ju heller ingen chans för någon annan att ta kontraktet?
– Vi ska ju naturligtvis ta Riksrevisionens rekommendation på allvar. Universitetsstyrelsen har frågan på sitt bord, och kommer formulera sitt svar till Riksrevisionen. Jag kan inte föregå vad man kommer fram till där, säger Waltersson.
Ni kritiseras även för dålig dokumentation, som enligt Riksrevisionen kan öka risken för misstankar om otillbörlig påverkan och oegentligheter.
– Det är klart att vi alltid ska se över våra rutiner som finns, och hur vi dokumenterar. Men jag ser inte att det föreligger någon risk för oegentligheter eller otillbörlig påverkan i det här.
Kent Waltersson vill poängtera att LiU:s utgångspunkt alltid varit, och är, att goda kommunikationer är viktiga för att knyta samman universitets campus i Norrköping och Linköping.