Miljonerna ska korta vårdköerna

13,5 miljoner kronor. Så mycket satsar Region Östergötland på att ge fler sjuksköterskor möjligheten att gå specialistutbildning med goda villkor.

Miljonsatsning. Sjuksköterskor ska nu få chansen att specialistutbilda sig med goda vilkor. Målet är att minska väntetiderna.

Miljonsatsning. Sjuksköterskor ska nu få chansen att specialistutbilda sig med goda vilkor. Målet är att minska väntetiderna.

Foto: TT

Östergötland2017-01-22 20:00

Det är Sveriges kommuner och landsting (SKL) och regeringen som kommit överens om att 300 miljoner kronor av professionsmiljarden ska öronmärkas för att fler sjuksköterskor ska få möjlighet att gå specialistutbildning.

En del av överenskommelsen är att ge fler sjuksköterskor ekonomiska möjligheter att vidareutbilda sig, genom olika former av ekonomiskt stöd vid utbildning.

Brist på specialistsjuksköterskor är en av de vanligaste orsakerna bakom stängda vårdplatser och ökade väntetider i vården.

För Östergötland innebär det en satsning på 13,5 miljoner kronor.

– Ingen ska behöva vänta en dag för länge på vård. Vi ska göra allt vi kan för att inte personalbrist ska tvinga människor att vänta på vård. Genom att satsa på personalen och möjliggöra för fler att vidareutbilda sig kan vi ta oss an de här problemen, säger Kaisa Karro (S), regionråd med ansvar för personalfrågor, i ett pressmeddelande.

Antalet specialistsjuksköterskorna har minskat under flera år och trenden har varit särskilt tydlig inom vissa områden. De pengar som regionerna och landstingen nu får ska därför stimulera till specialistutbildning inom områden där de nationella behoven är stora som till exempel inom psykiatri, vård av äldre, operation eller inom prioriterade områden utifrån vårdens behov lokalt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!