Pengarna är en del av regeringens 300 miljoner som avsatts för satsningar mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Sedan 2005 har Länsstyrelsen ett nationellt uppdrag som bland annat består av ett nationellt kompetensteam och en stödtelefon som myndigheter och organisationer kan ringa till. Under 2019 fick stödtelefonen in 1 019 ärenden, varav 50 var i Östergötland
– Sedan starten 2014 har antalet samtal stadigt ökat. Förutom ökad kännedom om stödtelefonen kan det bero på att frågor rörande hedersrelaterat våld och förtryck har fått stor uppmärksamhet. Det kan leda till att fler utsatta söker samhällets stöd, säger Negin Amirekhtiar sakkunnig vid Nationella kompetensteamet.
Majoriteten av samtalen kommer från skola och socialtjänst.
– De vanligaste ämnena i samtal med skola kan vara när man ska göra en orosanmälan, tecken på utsatthet, kontakt och samverkan med Socialtjänst. Från Socialtjänst kan det röra sig om avsaknad av stöd på chefsnivå, barns utsatthet och bristande barnperspektiv, information till och kontakt med vårdnadshavare, hot- och riskbedömningar.
Kunskapen och hur utvecklade rutinerna är skiljer sig stort på olika platser i landet. En del av Länsstyrelsen arbete går ut på att utbilda myndigheters personal och ledning.
– Söker ett barn eller en ungdom hjälp är det viktigt att den utsatte får stöd oavsett var i landet man befinner sig. De får inte falla mellan stolarna på grund av kunskapsbrist eller att det inte finns rutiner.