Det står klart efter regionstyrelsens sammanträde i veckan. På en och samma gång, i ett och samma ärende, tog ledamöterna flera omfattande beslut. För det första avsätts 12 000 000 kronor som öronmärks för så kallade "personalsociala aktiviteter". Medarbetarna ska, då pandemirestriktionerna nu har hävts, återigen träffas och umgås i syfte att "utveckla arbetsgruppen" och "få gemensam återhämtning". Samtidigt ska medarbetarna, med en extraersättning, lockas till att ta extrapass eller flytta sina semesterveckor under sommaren.
I beslutsunderlagen uttrycker regiondirektör Krister Björkegren och ekonomidirektör Josefin Bjäresten att det råder en stor osäkerhet inför semesterperioden. En viss bemanning krävs för att upprätthålla vårdplatserna.
Alexander Höglund (L) är regionråd med ansvar för personalfrågor:
– Vi vet inte exakt hur sommaren kommer att se ut men vi vet att pandemin fortfarande belastar vården och att vi kommer att ha en framskjuten vård. Därför vill vi, med god framförhållning, ge verksamheterna redskap för att kunna förstärka upp bemanningen.
Kommer alla medarbetare att få sin semester?
– Det som vi alltid strävar efter och som gick i lås ifjol är att fyra lagstadgade och sammanhängande veckor ska kunna ges till de som vill ha dem. Sedan är erbjudandet om flyttad semestervecka och extrapass helt frivilligt.
Kostnaden för extraersättningen beräknas landa på cirka 10 000 000 kronor och exakta nivåer, eller vilka verksamheter som berörs, är ännu inte klart.
Samtidigt som det råder ett ansträngt läge i verksamheterna ska medarbetarna hinna umgås och återhämta sig. Är det ens möjligt?
– Det är ambitionen, men varje verksamhet måste planera utifrån sina förutsättningar så att det blir hållbart. Sedan har vi tidigare tagit beslut om en återhämtningsstrategi som syftar till att medarbetarna ska kunna få återhämtning såväl mellan arbetspassen som under arbetspassen. Det handlar bland annat om hälsosamma scheman, säger Alexander Höglund.
– Man måste ha stor respekt för att det är en viktig balansgång. Det går inte bara att köra på utan man måste ha en balans mellan vårt uppdrag och återhämtningen för personalen, fortsätter han.
Ett annat beslut som fattades, tillsammans med sommarersättningen och personalaktiviteterna, var att regiondirektören får i uppdrag att omgående återkomma med en plan för att säkerställa kompetensförsörjningen inom regionens 24/7-verksamhet – den verksamhet som är igång dygnet runt. Senast vid nästa sammanträde, i april, ska planen vara klar.
Vad är det som gör att ni har så bråttom?
– Vi ser i dag att många avdelningar har en ansträngd personalsituation, inte minst när det gäller sjuksköterskor. Vi behöver säkerställa bemanningen inte minst för att hålla vårdplatser öppna och ha bra arbetsförhållanden.
Borde det här ha gjorts tidigare?
– Vi har löpande tagit olika åtgärder genom åren. Sedan vet vi att det är ett bekymmersamt läge, nationellt i Sverige, när det gäller bemanningen. Vi behöver växla upp arbetet ytterligare, säger Alexander Höglund.
I tidigare artiklar har vi granskat personalflykten från Vrinnevisjukhuset i Norrköping – där personal uttrycker en oro för personalsäkerheten.
– När man upplever att det är på den nivån att patientsäkerheten är hotad – då har det gått väldigt långt och då måste vi kliva in, säger Marie Morell (M), oppositionsråd i regionen.