Miljonbidrag till Liu-forskare

Forskaren Eleni Stavrinidou vid Linköpings universitet får 12 miljoner kronor för att utveckla sin forskning om växter.

Eleni Stavrinidou kommer ifrån Cypern och har prisats många gånger för sin forskning om växter.

Eleni Stavrinidou kommer ifrån Cypern och har prisats många gånger för sin forskning om växter.

Foto: Thor Balkhed

Östergötland2020-02-23 18:00

Hon är en av fem forskare vid Linköpings universitet som utsetts till "Framtidens forskningsledare" av stiftelsen Strategisk forskning. Stiftelsen delar ut 12 miljoner kronor till varje forskare som också får möjlighet att delta i ett ledarskapsprogram.

– Det känns väldigt bra förstås. Framförallt för att det är en kombination av att få bidrag för att utföra forskning som är väldigt viktig men också för att det är ett ledarskapsprogram. Det är inte särskilt vanligt inom forskningsbidrag, säger Eleni Stavrinidou, biträdande universitetslektor vid Laboratoriet för organisk elektronik.

Hennes forskning går ut på att utveckla elektroniska anordningar som kan samverka biologiskt med växter. På detta sätt hoppas hon och hennes forskarkollegor kunna samla data från växter för att ta reda på hur de reagerar på till exempelvis stress.

– Växter är väldigt viktiga för människor och planeten, vi kan inte leva utan dem. Med klimatförändringarna utsätts växterna för mycket stress och vi vill lära oss mer om hur växterna reagerar, säger Eleni Stavrinidou som utvecklat konceptet "elektroniska växter" efter att ha integrerat organiska elektroniska anordningar i levande växter, med en vision om att i framtiden kunna skörda elektricitet.

Utöver insamling av data om växters mående hoppas hon också att man med tekniken ska kunna påverka växterna och hjälpa dem att anpassa sig till stressen.

Vad tror du att man kan göra med den här tekniken i framtiden?

– Det jag ser framför mig är att tekniken ska etableras så att den kan användas i större skala. I framtiden skulle den här tekniken kunna användas inom jordbruk och inom skogsindustrin, för att optimera tillväxten av träd exempelvis.

Eleni Stavrinidou tror att liknande forskning kommer att bli allt vanligare inom ett par år. Men innan det skulle vara möjligt att få ut det i en större skala återstår en del hinder att ta sig över, säger hon.

– Om fler spelare skulle ansluta sig till det här så skulle vi kunna få till ett mer samordnat försök att få ut det i stor skala.

Hennes forskningslabb, där hon både odlar växterna och utför forskningen, ligger i Campus Norrköping. 

Hur ska du använda de 12 miljoner kronorna?

– En del av pengarna ska användas för att köpa utrustning men det mesta ska användas för att anställa personer som kan utföra forskningen, säger Eleni Stavrinidou.

Karta: Campus Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!