Migrationsverket skriker efter platser

Östergötland är ingen avfolkningsbygd och här är ont om anläggningar som kan hysa asylboenden. Migrationsverket behöver i snitt tusen nya platser per vecka.

Foto: MAJA SUSLIN / TT

ÖSTERGÖTLAND2014-12-17 06:45

Det automatiska meddelande som möter ringande till Migrationsverkets växel lyder: ”Har du ett boende för asylsökande att erbjuda oss, tryck två.” Meddelandet speglar myndighetens stora svårighet att finna tak över huvudet för asylsökande i väntan på utredning.

Just nu är läget något lugnare – eftersom Medelhavet är stormigt. Den konkreta verkligheten för personer som behöver fly från exempelvis krigets Syrien är att Medelhavet under vintermånaderna är livsfarligt att fly över. Hittills i år har 3 400 personer dött på havet under flykt.

Migrationsverket räknar med att antalet asylsökande sakta stiger igen i januari och når en topp framåt april.

– Vi försöker anskaffa boenden så att vi ska klara nästa topp. Det är en utmaning för oss att parera snabba ökningar, säger Björn Andrén, upphandlingsstrateg på Migrationsverket.

Migrationsverket har avtal med fem företag i Östergötland som hyr ut totalt 559 asylboendeplatser. Östergötland har en liten andel av samtliga asylboenden i landet eftersom länet inte är en avfolkningsbygd med tomma hyreshus eller offentliga lokaler.

Sökandet och upphandlandet av asylboenden är en jätteapparat för Migrationsverket. Den senaste upphandlingen i område Öst, där Östergötland ingår, illustrerar detta. Totalt lämnade 44 företag in anbud. Av dem klarade 17 Migrationsverkets grundläggande krav. Sannolikt kommer ytterligare 30-40 procent att underkännas när anläggningar besiktigas.

– Det händer, även om det inte är vanligt, att vi åker ut för att besiktiga en befintlig anläggning och så kommer vi ut till en gräsplan. Där finns ingenting, säger upphandlingsstrateg Björn Andrén.

Anbudsgivare med ett sådant beteende tänker sig att bygga upp ett boende. Men Migrationsverket behöver platser omgående, i snitt 1 000 platser per vecka i hela landet.

– Det finns leverantörer i den här branschen som inte ens är nära att få ett avtal, om jag uttrycker mig försiktigt. Det är faktiskt lite oseriöst, säger Björn Andrén.

Gäller upphandlingen så kallat ramavtal, med mer långsiktigt perspektiv, går det att ge anbud baserat på byggplaner.

Migrationsverket vill egentligen inte ha asylboenden på anläggningar, utan lägenheter. Regeringen utreder om nya sådana kan byggas och hyras av myndigheten.

– De tillfälliga boendena är en dålig lösning för asylsökande, för oss och för skattebetalarna. Det blir kostsammare än att ha lägenheter och dåligt för integrationen, säger upphandlingsstrateg Björn Andrén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om