Killarna är mellan 15-20 år och kommer från Linköping och Norrköping. Under tio veckor är ungdomarnas schema fullspäckat med aktiviteter och olika typer av nätverkande. Under torsdagen var det dags att testa på golf, vilket var första gången för de allra flesta.
– Mer svenskt än golf blir det inte, speciellt om man tänker på idrott och de fördomar som finns kring klasser i det svenska samhället. För ungdomar som bor i till exempel Klockaretorpet, Ryd, Skäggetorp, Navestad och Hageby finns inte den här världen. Vi vill skapa en situation där flera världar möts och på så sätt stärka killarnas personliga utveckling, säger Charbel Gabro, integrationssamordnare.
Vad är viktig för att lyckas med just det?
– Samtalet, det finns med hela tiden. Vi vill att de ska lära sig att sätta ord på sina tankar och känslor, det gäller att ställa frågor som de aldrig vågat ställa till sig själva. Vår uppgift är inte att komma med svar men samtalet ger dem en möjlighet att bearbeta saker de varit med om tidigare i livet.
Förutom golf har ungdomarna också prövat på bland annat padel, lägerliv, fiske och hotellbesök. Men Charbel Gabro tycker att den mest givande aktiviteten är den som de gör varje fredag.
– Vi hjälper Stadsmissionen att dela ut mat till hemlösa och behövande personer. Tanken är att grabbarna ska få känna på hur det känns att också ge och det är helt fantastiskt att se resultatet, säger Charbel Gabro
Ali är en killarna som varit med sedan starten av projektet och han tycker att det har varit väldigt nyttiga veckor.
– Många av oss här har inte något att göra under sommaren, detta har gett mig fasta rutiner. Jag har träffat nya kompisar och jag lärt mig en hel del under dessa veckor, framförallt har mitt tålamod blivit bättre.
Instruktör för dagen var golftränaren och golfproffset Filip Eriksson som likt många av killarna också är uppväxt i klockaretorpet.
– Det kan vara en lite tröskel att komma ut på en golfbana, man kanske aldrig har varit här och man känner ingen som golfar. Majoriteten är svenskar på golfbanan men jag tycker att det är jätteroligt när det blir en mix av folk.
Det var Stadsmissionen som startade projektet i samarbete med den ideella organisationen Samtalsringen.
– Många politiker, tjänstemän och föreningar var oroliga över vad som skulle hända i flera bostadsområden eftersom många ungdomar inte lyckats få sommarjobb på grund av corona och att det fanns färre organiserade aktiviteter att göra under sommarlovet, säger Oscar Orlenius verksamhetsområdeschef på Stadsmissionen.
– Tillsammans med Samtalsringen som har kontakt med många av dessa ungdomar drog Stadsmissionen igång denna sommarsatsning med kort varsel. Syftet är att skapa en minnesvärd sommar, positiva förebilder och visa att med rätt förutsättningar kan alla skapa en framtid de vill ha. När vi möter ungdomarna ser vi dem som framtida viktiga vuxna.
Kommer samarbetet fortsätta även efter sommaren?
– Vi vill fortsätta detta samarbete i framtiden också för att göra mer för fler ungdomar. Det hade varit väldigt häftigt att etablera det här konceptet i flera olika städer. Drömmen till nästa sommar är att kunna erbjuda möjligheten till ett sommarjobb i det här självledarskapsprogrammet, säger Oscar Orlenius verksamhetsområdeschef på Stadsmissionen.