I "Jul med Ernst", tre torsdagar i december, har deras fårprodukter funnits med, skinnfällar, ull, kuddar, kött med mera. Redan i första programmet bjöd Ernst på en annorlunda rätt med fårkött och sill. Till det sista avsnittet var de även själva inbjudna och sitter med bland övriga gäster runt julbordet.
Jonas och Malin och deras fårprodukter kommer även att finnas med i den bok om olika svenska material som Ernst Kirchsteiger arbetar med.
Egentligen började det redan i somras. Det var då Malin Karlsson skrev till Ernst inför hans sommarprogram och erbjöd ett gratis fårskinn.
– Jag har sett Ernst program i alla år och tänkte att det vore roligt att få med våra skinn i programmet. Det var mer en kul grej än tanke på reklam, säger Malin.
TV4 nappade och fårskinn från Sätersborg fanns med i programserien.
– Sedan ville han komma hit och vara med på en fårklippning. De var här tre–fyra timmar en dag i september, berättar Jonas.
Det besöket var ett led i Ernst kommande bok om olika svenska material.
– Han är jättetrevlig och inspirerande, precis som i tv-programmet. Ja, alla i produktionen är väldigt trevligt folk, säger Jonas.
För Jonas och Malin är det givetvis roligt att se sina produkter räknas upp bland övriga samarbetspartners till programmet.
Nu ser de med spänning fram mot den kommande boken.
– Jag håller på med en bok om olika typer av material. Sten, glas, trä, allt sånt som vi i Sverige går runt och har utan att vi kanske förstår att vi borde uppskatta det, har Ernst Kirchsteiger tidigare berättat i en intervju i Aftonbladet.
Han är på semester och har inte kunnat nås inför den här artikeln.
Bakom de fårskinn som syns i tv-rutan och som finns i deras gårdsbutik ligger mycket arbete. Skinnen med sina stora lockar är glänsande vackra och förunderligt mjuka att ta på.
– Vackra skinn blir väldigt vackra, säger Jonas.
Arbetet med skinnen börjar redan när de sitter på de ursprungliga ägarna. Och det är där Jonas kan göra sin del i förädlingen. Mycket handlar det om ett bra avelsarbete.
– Vi har 260 tackor och 15 baggar. Det gäller att fundera ut hur varje tacka ska få en bagge som är optimal för henne, säger han.
Sedan gäller det att sköta fåren på ett korrekt sätt under hela deras levnad. Jonas berättar om ett avancerat arbete.
Det är sedan slakteriet som tar hand om skinnen innan de skickas till beredningen för ytterligare en invecklad procedur. Från levande djur till färdigt skinn tar det cirka sex veckor, plus eventuell väntetid.
– Det gäller att få fram olika färgnyanser och en bra lockform. Stora lockar är trevligt för ögat att titta på.
Att Jonas lyckats finns det bevis på i form av flera priser, även förstapris, från skinn-SM under flera år.
På gården finns 450 lamm varje år och de ger ungefär 400 skinn. Det mesta säljs i gårdsbutiken, men man har återförsäljare i Finspång, Norrköping och Linköping.
Jonas Karlsson har hållit på med får i 40 år.
– Det första Gotlandsfåret köpte jag när jag var nio år, berättar han.
Malin Karlsson arbetar som resurslärare vid Högalidsskolan i Finspång.
– Jag är inte bonde, men jag tycker det är kul att vara med i gårdsbutiken, säger hon.
Där bidrar hon bland annat med en del julpynt i skinn och fantastiska kransar gjorda av fårskinn.
På hemsidan beskrivs Sätersborgs gård som ett krav-certifierat lantbruk i hjärtat av Hällestads bergslag.