Sedan 9 juni ska östgötar med milda symptom på covid-19 kunna vända sig till sin vårdcentral för att testas. Primärvården har riggats med olika lösningar som ska underlätta den utökade provtagningen. Personer med milda symptom kan kontakta vården via ett formulär på 1177.se. De som känner sig ordentligt sjuka ska kontakta vårdcentralerna på vanligt sätt.
I samband med regionens sista pressträff i Linköping i veckan ställde vi frågor till Mara Kosovic, centrumchef på primärvårdcentrum, om vårdcentralerna förutsättningar att hinna med sitt nya uppdrag.
– Alla kommer att klara det till en viss nivå, sedan har vi riggat för en buffert genom centrala testningsstationer. Så de patienter som ringer eller anmäler via formuläret och som vi inte har möjlighet att testas på vårdcentralerna kommer att bokas på centrala provtagningsstationer. I Linköping, Norrköping och förhoppningsvis får vi inrätta en i Motala i den västra länsdelen.
Vad beror det på att det tagit sån tid att komma igång?
– Att informationen har ändrats väldigt mycket från regeringen och Folkhälsomyndigheten till regional nivå, så det är inget man kan rigga från en dagen till den andra. Våra medarbetare har haft en fantastisk förmåga att ställa om sin verksamhet och har gjort det på ett väldigt bra sätt. Men direktiven ändras och vi har försökt anpassa oss efter dem och det har inte varit enkelt alltid.
Hur länge har primärvården varit riggad för fler tester?
– Vi påbörjade en utökad provtagning förra veckan, nu från den här veckan har vi lite andra möjligheter genom formuläret som kommer att finnas på 1177 eller om man loggar in på Mina Vårdkontakter.
Vilken uppmaning har du till allmänheten?
– Jag vill vädja till befolkningen med milda symptom att förstå att vi måste prioritera efter medicinska behov som innebär att om du är inte sjuk men har milda symptom och vill bli provtagen så kommer vi att göra det. Men det kanske inte kommer att hända precis samma dag. Ibland kan man boka det dagen efter på antingen vårdcentralen eller på den centrala provtagningsstationen.
– Och så jobbar vi med andra lösningar för att utöka kapaciteten, som att automatisera, hitta tekniska lösningar för att kunna frigöra sjukvårdspersonal att bedriva sjukvård och inte bara ta prover på dem som inte är sjuka.
Fotnot: I Östergötland finns kapacitet att göra 1 000 analyser per dag.