Med ständigt fokus på säkerhet

2018 dog en arbetare i månaden på svenska byggen. Mikael Wiktorsson på Skanska jobbar varje dag med att utveckla säkerheten på byggarbetsplatser i Östergötland.

Foto: Niclas Sandberg

Östergötland2019-09-29 12:00

Mikael Wiktorson har haft den nya tjänsten som hälso- och säkerhetsledare på Skanska i ett år. Hans uppgift är att stötta produktionscheferna med säkerhet och hälsofrågor. Idag träffas vi på Bergskvadraten i centrala Norrköping där Skanska bygger ett hus med 101 lägenheter, 72 vårdboenden och 122 garageplatser. Byggnaden kommer bli åtta våningar hög och stå klar 2021.

–  Det är en farlig bransch. Ett snedsteg kan innebära dödsfara. Skanska är världstäckande, händer det en dödsolycka någonstans i världen stoppas arbetet på alla Skanskas arbetsplatser efter att olyckan utretts och det görs en genomgång med alla på arbetsplatsen vad som gick fel, säger Mikael Wiktorsson.

Han berättar att man varje kvartal har ett särskilt fokusområde och att de nu tittar extra på lyftoperationer och hur säkerheten kring det kan förbättras.

– Det kan handla om hur planering av hur lyften görs, hur de spärrar av och skicket på lyftanordningen.

Mikael Wiktorson jobbar också med att alla ska hjälpas åt att tänka på detaljer. Det kan vara att städa undan redskap för att undvika snubbelrisk eller att påminna varandra om någon skulle ha missat i skyddsutrustningen.

– Vi jobbar hela tiden med att vi ska bry oss om varandra. Det finns en machokultur men det har blivit mycket bättre. Det är viktigt att komma ihåg att om det händer mindre olyckor många gånger genererar de till slut något allvarligt.

En viktig del i säkerhetsarbetet är att inkludera alla, menar Mikael Wiktorson och på byggets skyddsronder finns alltid skyddsombud och underentreprenörer med.

– Det är en utmaning med utländska underentreprenörer, vissa kommer från länder där man kan bli avskedad om man ifrågasätter något med säkerheten. Men många har varit här länge nu och de har varit lyhörda och anpassat sig till vårt säkerhetstänk.

Mikael Wiktorson började själv i branschen som snickare under en tid då säkerheten var radikalt sämre än idag.

– Det var en annan värld när jag började. Det har hänt mycket de sista tjugo åren med säkerheten och jag skulle idag säga att skyddsfrågorna prioriteras.

Enligt en undersökning om arbetsplatsolyckorna på byggarbetsplatser som Sveriges byggindustrier gjort genom Luleå tekniska universitet, har minskningen av olyckor stannat av och legat relativt konstant de senaste tio åren. Johan Lindholm, förbundsordförande på Byggnads (Svenska byggnadsarbetarförbundet) tycker inte att branschen som helhet tar frågorna om säkerhet på tillräckligt stort allvar.

– Utifrån hur olycksstatistiken ser ut så är det inte arbetsmiljöarbetet som står i första rummet. De stora bolagen har styckat upp byggarbetsmarknaden helt. På de största arbetsplatserna kan det vara flera hundra underentreprenörer och alla konkurrerar för att räkna hem jobben, det är väldigt pressat. Jag tror att ju längre ner i leden av underentreprenörer man kommer desto sämre har man läst lagar och föreskrifter och vet inte hur man ska förhålla sig till dem, säger han.

För att få ner olyckorna på arbets­platserna måste straffen för arbetsmiljöbrott skärpas, regionala skyddsombud behöver få utökad tillträdesrätt och Arbetsmiljöverket måste få mer resurser för oplanerade besök där de kan upptäcka brister, anser Lindholm.

– Det är oacceptabelt att man inte straffar de som är oseriösa. De företag som inte inkluderar skyddsombuden i planering och riskbedömning inför uppstarten av en byggarbetsplats måste få ekonomiska sanktioner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om