Mc-kvinnorna tampas fortfarande med fördomar

Bike Babes Sweden är MC-föreningen som i sju år har uppmuntrat kvinnor runtom i landet till körglädje. Nyligen startade de upp tre nya lokala grupper, varav en i Östergötland.

Några av medlemmarna i Bike Babes Östergötland tog sig ut på premiärtur förra torsdagen. Destinationen, Slusscaféet i Norsholm, är ett populärt besöksmål för MC-förare.

Några av medlemmarna i Bike Babes Östergötland tog sig ut på premiärtur förra torsdagen. Destinationen, Slusscaféet i Norsholm, är ett populärt besöksmål för MC-förare.

Foto: Emilia Rosén

Östergötland2021-07-20 20:00

I torsdags var det dags för Bike Babes Östergötlands premiärtur "Roxen runt", med fikastopp på slusscaféet i Norsholm. Fyra körsugna men varma deltagare samlades på parkeringen utanför Max i Kallerstad. Termometern visade nämligen runt 30 grader i skuggan.

Lena Carmesten, administratör för gruppen, ser gemenskap som en viktig del av MC-intresset.

– Jag känner att det finns ett behov av en tjejgrupp i Östergötland. Det har inte funnits någon här, och det känns alltid bra att vara med i ett större sammanhang. Det är roligare om man kan hitta på grejer tillsammans.

undefined
Några av medlemmarna i Bike Babes Östergötland tog sig ut på premiärtur förra torsdagen. Destinationen, Slusscaféet i Norsholm, är ett populärt besöksmål för MC-förare.

Det unika med Bike Babes är deras inriktning mot just kvinnor. I de flesta andra grupperna, och bland MC-åkare generellt, är majoriteten män. Det påverkar jargongen, menar flera av medlemmarna.

– Ibland upplever jag att man kanske inte har ett forum där man känner att man kan ställa alla frågor. Sen finns det ju saker som vi pratar om kring det här med hojar som är relaterat till just tjejer, säger Lena.

Tanken är att Bike Babes ska vara en gemenskap där man både kan vara kvinna och gilla motorcyklar, utan att bli ifrågasatt för det. Sen handlar det också om att ta hjälp av varandra, umgås med likasinnade och komma hemifrån då och då.

– En sak är det här med kläder. Det finns ett väldigt dåligt utbud av kläder, skor och såna saker för kvinnor, och då kan vi hjälpa varandra att hitta grejer, förklarar hon.

undefined
Tre av premiärturens fyra deltagare har funnit MC-intresset nyligen. (Fr.v) Marie Pettersson (2020), Sofia Örn (2019), Lena Carmesten, administratör för Bike Babes Östergötland (2020). Agneta Lundvall är den enda veteranen i gänget. Hon har kört hoj sedan sent 1970-tal, med uppehåll endast under småbarnsåren.

Agneta Lundvall har kört motorcykel sedan hon var 18. Idag är hon 61 år, och upplever att fördomarna mot kvinnliga MC-förare på många sätt är desamma som på 1970- och 80-talen.

– Vi ser samma tråkiga kommentarer och smala synsätt hos vissa även idag, men det är långt ifrån alla. Man får också en hel del hjälp om man vill ha det. Jag kör i flera mixade grupper där man är en i gänget.

Även Lena känner igen sig i att man som kvinna kan bemötas annorlunda.

– Man får ofta höra "är hojen tung?" eller "är den inte för stor för dig?". När jag kom in i en butik här i stan och skulle köpa hoj blev jag ignorerad. Då åkte jag 25 mil till en annan butik och köpte en där istället.

Lena tog sitt MC-kort i höstas, och en del av motivationen kom just från fördomarna som finns hos vissa manliga MC-förare.

– Jag har alltid tyckt det är coolt med Harley Davidson. Sen så kom grabbarna på jobbet med Harley Davidson och så sa jag "gud vad härligt det skulle vara, hur svårt kan det vara liksom, att ta MC-kort?". De bara skrattade åt mig och det var ju lite triggern för att jag skulle bevisa det. Men sen är det ju fantastiskt att åka hoj också.

undefined
Alla fyra är överens om att Östergötland har mycket att erbjuda för den MC-intresserade. Förutom turen Roxen runt rekommenderar de en sväng till Vadstena, Hästholmen Söderköping eller området runt Kolmården.

Efter bara några veckor har Bike Babes Östergötland redan 59 medlemmar på medlemssidan på Facebook.

– Det är härligt att se, och det ska bli en spännande resa att se vart den här gruppen tar vägen. 

Än så länge har de inte planerat så mycket, men de hoppas på att det blir några turer i sommar. I september har de bokat in en knix-kurs, där deltagarna får träna kurvteknik och lära känna sin hoj. På lång sikt menar Lena att målet med gruppen är att alla MC-intresserade tjejer och kvinnor ska känna sig välkomna att haka på; att de ska kunna få stöd, träffa nya människor och hitta körglädje.

– Jag tycker det är jättekul att det kommer fler yngre tjejer, och inte bara vi som har en 40-årskris. Sen känns det kul att vi tjejer liksom får ta plats. Eller nej, att vi tar plats, inte att vi får göra det, säger Lena.

Om Bike Babes Sweden

Bike Babes Sweden är en grupp för kvinnor som gillar att köra hoj.

Gruppen startades av Karin Pontén 2014 och har 2 800 medlemmar (juli 2021).

För att vara med ska man vara kvinna, ha (eller hålla på att ta) MC-kort och bo på en ort där Bike Babes har en grupp.

Bike Babes finns i 11 regioner, där Östergötland är ett av de senaste tillskotten.

Gruppens fokus ligger på körglädje och tolerans.

Det kostar ingenting att vara med i gruppen. Alla kostnader är frivilliga.

Källa: Bike Babes Sweden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!