I Sverige utförs manlig omskärelse huvudsakligen av muslimer och av judar. Aron Verständig som även är ordförande i Judiska församlingen och jurist framhåller att barnkonventionen ibland misstolkas när det gäller omskärelse.
– FN:s barnrättskommitté som är det juridiska organ som är ansvarigt för att tolka konventionen har slagit fast i ett yttrande att en korrekt medicinskt utförd omskärelse inte är i strid med barnkonventionen.
Aron Verständig poängterar också att flera artiklar i barnkonventionen talar om föräldrars och barns rätt till att utöva sin kultur och att göra val till sina barn.
– I det ligger omskärelse, det är en oerhörd central del av den judiska kulturen.
Får barnens rätt stå tillbaka för religionsfriheten?
– Det är en jätteintressant fråga, men har inget med barnkonventionen att göra. Det är ett viktigt argument man måste diskutera men det är inget som påverkas av implementeringen av barnkonventionen i svensk lagstiftning.
Aron Verständig tycker att det är viktigt att hålla reda på begreppen i debatten och skilja på juridik och rena tyckanden.
– Om man även tittar i förarbetena till den lag vi har om omskärelse från 2001 så gjorde man också konklusionen att det inte går att hämta argument från barnkonventionen för att förbjuda omskärelse av barn.
Är diskussionen olycklig för att vi fått ny lag?
– Det är inte helt motiverat. Det är klart att man kan ställa frågan. Men man måste också föra en ärlig diskussion utifrån barnkonventionen.