– Jag är ett levande bevis på att det går att komma tillbaka, utbrister hon glatt när vi ses över en kopp kaffe på coronasäkert avstånd i en luftig hotellfoajé inte långt från hennes nya arbetsplats.
Hon riktigt bubblar av energi och vill så gärna dela med sig av sina erfarenheter och förmedla hopp till andra som av olika anledningar förlorat sitt jobb.
Men vi börjar från början, för Marju Maides hela yrkeskarriär en inspirerande historia om målmedvetenhet och drivkraft. Redan som ung arbetade hon som fastighetsmäklare och delägare i ett familjeföretag i Estlands huvudstad Tallinn. Men hennes nyfikenhet på den mer uppstyrda fastighetsmarknaden i Sverige var stor.
– Språket är ju A och O, så jag tog jobb som barnflicka. Det var lite som att hoppa i ett okänt hav, men efter ett och ett halvt år hos en familj utanför Trosa och bra språkträning med deras 6-årige son lärde jag mig snabbt prata svenska, berättar hon.
När Marju fyllde 30 år passerade hon åldersgränsen för att få arbetstillstånd som barnflicka. Hon återvände motvilligt till Estland, men efter nio månader fick hon sitt hett efterlängtade uppehållstillstånd. Hon flyttade tillbaka till Sverige och valde att bosätta sig i Linköping. Här pluggade hon till fastighetsmäklarassistent på distans samtidigt som hon försörjde sig med jobb på ett bageri och kock ett ungdomshem bland annat.
– Fram till i höstas hade jag inte varit arbetslös en enda dag sedan jag kom till Sverige.
Direkt efter utbildningen fick Marju Maide anställning på bostadsbolaget Graflunds kontor i Skäggetorp centrum och fortsatte att jobba där när Willhem tog över. Och 2015 blev hon headhuntad till Peab Bostad som kundansvarig. Men efter fyra år ledde en omorganisation inom företaget till att hon blev övertalig. Peab Bostad är ett av 35 000 svenska företag som är anslutna till omställningsaktören TRR (Trygghetsrådet), så Marju Maide erbjöds hjälp av dem.
– Jag visste inte ens att TRR fanns, men jag fick fantastisk hjälp av dem. En fast punkt i när man plötsligt befinner sig i en helt ny situation. Jag kände mig verkligen väl omhändertagen och fick en engagerad personlig rådgivare.
– I början var det förstås jobbigt att få besked om att man är uppsagd, men när jag väl landat i det insåg jag att det faktiskt öppnar nya möjligheter.
För Marjus del innebar det att den utbildning i fastighetsförvaltning, som hon länge haft i åtanke, nu plötsligt fanns inom räckhåll.
– TRR hjälpte mig med en del av kursavgiften och som arbetssökande hade jag ju gott om tid att ägna mig åt både studier och nätverkande.
Mitt under kursen slog coronapandemin till, fler och fler företag tvingades varslade eller permittera sina anställda. Och Marjus förhoppningar om att hitta ett nytt jobb efter avslutad utbildning minskade drastiskt. Men den slutsatsen visade sig vara helt felaktig. Redan innan hon hunnit gå färdigt kursen fick hon fast jobb som fastighetsförvaltare på Estate Con Linköping.
– Det är precis ett sånt jobb som jag önskade och jag trivs jättebra, intygar hon entusiastiskt.
Hon fick jobbet via Linkedin, som TRR hjälpt henne att komma igång med.
– Jag hade inte fattat vilken kraft det finns i de här nätverken tidigare. Man både inspirerar och hjälper varandra i jobbsökardjungeln. Fastna inte i den dystra "coronakören", håll en positiv ton och berätta aktivt vad du gör. Det ger resultat!