Mansvar vill få män att ta ansvar

Män vill ha jättemycket sex, hela tiden och deras djuriska instinkter gör det svårt för dem att förstå ett nej.

Mansvar. Victoria Manfred, Jennifer Gast, Hannah Giddens och Emma Rangdal vill ifrågasätta normerna kring manlig sexualitet. Bild: Magnus Andersson/NT

Mansvar. Victoria Manfred, Jennifer Gast, Hannah Giddens och Emma Rangdal vill ifrågasätta normerna kring manlig sexualitet. Bild: Magnus Andersson/NT

Foto: Magnus Andersson

ÖSTERGÖTLAND2016-01-10 10:15

Det är bilden som ofta förmedlas, inte minst i svenska rättssalar. Mansvar är en kampanj som går ut på att uppmärksamma de destruktiva normerna kring manlig sexualitet, och vilka konsekvenser de kan få.

– Vi tror på män. Vi tror att de är kapabla att läsa av kroppsspråk, vara omtänksamma och ta ansvar. Det är därför vi gör det här, säger Victoria Manfred.

– Vi vill också belysa att normerna skapas av samhället och att de går att förändra, tillägger Hannah Giddens.

Att det är omanligt att säga nej till sex och att visa känslor, och att män har ”rätt att kräva sex” är uppfattningar som fortfarande finns kvar, menar de. Och de tänker att en nyckel till förändring är att prata öppet om det. Gör man det kommer fler att bli medvetna om problemen och börja reflektera.

Tanken är att Mansvar ska vara en kanal för både information och diskussion och i första hand kommer de att använda sig av sociala medier. På Facebook och Twitter tänker de dela fakta och information, och på Instagram vill de förmedla anonyma berättelser och upplevelser som rör manlig sexualitet. Personer som vill lägga ut sina egna berättelser kan göra det under hashtaggen #mansvar.

Kvinnors tankar om den manliga sexualiteten är också välkomna, men i första hand hoppas de att män ska dela med sig av sina erfarenheter och känslor – vilka förväntningar upplever de att de har på sig just för att de är män? och så vidare.

Mansvar hoppas också på att nå ut till myndigheter och makthavare. För trots att 98 procent av alla anmälda sexualbrott i Sverige har en manlig förövare så satsas det mycket mer på kvinnojourer än på förebyggande åtgärder för män.

– Sexualbrotten kostar samhället över 45 miljarder varje år och av det läggs bara tio miljoner på preventivt arbete för män och pojkar, säger Victoria och hänvisar till en nyutkommen rapport.

En annan del av problemet står rättssystemet för; När man friar en misstänkt våldtäktsman för att han hävdar att han trodde att nej egentligen betydde ja, så sänder man samtidigt ut budskapet att män är offer för sin egen sexualdrift och oförmögna att ta ansvar.

– Då säger man ju att det inte finns någon tilltro till män, och det är det vi menar att det finns, säger Victoria.

Hon och Hannah läser kultur, samhälle och medie­gestaltning på Linköpings universitet.

Sedan höstterminen började har de arbetat med projektet, tillsammans med Jennifer Gast, Mathias Lind, Anna Samuelsson och Emma Rangdal. Emma är också är den som först kom på ordet Mansvar. De hade gärna haft fler män med, men gruppkonstellationen var klar redan innan de bestämde temat.

– Vi ser det här projektet som en pilot till något större, där fler män ingår, säger Victoria.

Som projektarbete betraktat avslutas Mansvar i mitten av januari, men gruppens personliga mål är att det ska bli en långsiktig kampanj. Att diskutera den här typen av frågor hela dagarna har gjort dem mera medvetna om vilka fördomar och förväntningar de själva bär på.

– Det är ju också ett bevis på att kunskap leder till insikt, säger Hannah.

Mansvar

Är en kampanj dragits i gång av studenter på kultur, samhälle och mediegestaltning på Linköpings universitet, i syfte att väcka tankar och skapa debatt kring normer och manlig sexualitet.

På Twitter och Facebook kan du diskutera och hitta information: www.twitter.com/Mansvar och www.facebook.com/Mansvar.

På Instagram kan du både läsa andras kommentarer och berättelser samt dela med dig av dina egna åsik­ter, känslor och tankar kring ämnet under hashtaggen #mansvar. Vill du vara anonym går det bra att mejla din text eller kommentar till: kontakt.mansvar@gmail.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om