Två östgötakommuner avviker: Kinda och Ydre, med minst och störst jämställdhet i länet på just det här området. I Kinda är nästan sju av tio ledamöter i fullmäktige av manligt kön. I Ydre råder nästan varannan damernas.
I de övriga östgötakommunerna är 60 procent av kommunfullmäktigeledamöterna män, med små variationer upp eller ner.
Men kommunerna kan inte påverka hur jämställd deras fullmäktigeförsamling ska vara.
– Det är ju partiernas nomineringar av kandidaterna som styr vilka som placeras på valsedlarna, och vi jobbar på olika sätt med de frågorna i olika partier och olika kommuner, förklarar Helena Balthammar (S), borgmästare och ordförande i Linköpings kommunfullmäktige.
Flera partier har målsättningen "varannan damernas" på valsedeln.
– Det är viktigt med jämn könsbalans, det ska vara varannan man och varannan kvinna på valsedeln, säger Helena Balthammar. Det gör att vi får en bättre politik med fler perspektiv.
– Men det är också viktigt att vi har olika åldrar representerade, olika etnicitet och med geografisk spridning.
När kvinnors delaktighet i politiken diskuteras brukar det inte bara vara andelen kvinnliga respektive manliga politiker i kommunfullmäktige som diskuteras. Också det utrymme som politikerna tar i fullmäktigeförsamlingen diskuteras, och när mätningar har gjorts visar det sig oftast att manliga ledamöter använder betydligt större del av talartiden.
I Linköping har talartiderna inte mätts så det finns ingen statistik som visar på några skillnader mellan män och kvinnor.
– Nej. Men jag ser ju talarlistorna, och majoriteten av dem som går upp och tar talartid är män, säger Helena Balthammar.
– Dessutom är det främst män som är gruppledare för respektive parti, och det är ofta gruppledarna fungerar som företrädare för partiet och går upp i talarstolen. Min känsla är att männen fortfarande dominerar debatten.