Männen har makten

Det är en bit kvar till jämställdhet i politiken. Bland kommunernas beslutsfattare dominerar männen fortfarande, ungefär lika mycket överallt.

Foto: Mostphotos

ÖSTERGÖTLAND2017-03-08 07:30

Två östgötakommuner avviker: Kinda och Ydre, med minst och störst jämställdhet i länet på just det här området. I Kinda är nästan sju av tio ledamöter i fullmäktige av manligt kön. I Ydre råder nästan varannan damernas.

I de övriga östgötakommunerna är 60 procent av kommunfullmäktigeledamöterna män, med små variationer upp eller ner.

Men kommunerna kan inte påverka hur jämställd deras fullmäktigeförsamling ska vara.

– Det är ju partiernas nomineringar av kandidaterna som styr vilka som placeras på valsedlarna, och vi jobbar på olika sätt med de frågorna i olika partier och olika kommuner, förklarar Helena Balthammar (S), borgmästare och ordförande i Linköpings kommunfullmäktige.

Flera partier har målsättningen "varannan damernas" på valsedeln.

– Det är viktigt med jämn könsbalans, det ska vara varannan man och varannan kvinna på valsedeln, säger Helena Balthammar. Det gör att vi får en bättre politik med fler perspektiv.

– Men det är också viktigt att vi har olika åldrar representerade, olika etnicitet och med geografisk spridning.

När kvinnors delaktighet i politiken diskuteras brukar det inte bara vara andelen kvinnliga respektive manliga politiker i kommunfullmäktige som diskuteras. Också det utrymme som politikerna tar i fullmäktigeförsamlingen diskuteras, och när mätningar har gjorts visar det sig oftast att manliga ledamöter använder betydligt större del av talartiden.

I Linköping har talartiderna inte mätts så det finns ingen statistik som visar på några skillnader mellan män och kvinnor.

– Nej. Men jag ser ju talarlistorna, och majoriteten av dem som går upp och tar talartid är män, säger Helena Balthammar.

Dessutom är det främst män som är gruppledare för respektive parti, och det är ofta gruppledarna fungerar som företrädare för partiet och går upp i talarstolen. Min känsla är att männen fortfarande dominerar debatten.

Jämställdheten i fullmäktige

Kommun Kvinnor Män

Boxholm 45% 55%

Finspång 40% 60%

Kinda 31% 69%

Linköping 42% 58%

Mjölby 42% 58%

Motala 40% 60%

Norrköping 40% 60%

Söderköping 41% 59%

Vadstena 40% 60%

Valdemarsvik 37% 63%

Ydre 48% 52%

Åtvidaberg 43% 57%

Ödeshög 37% 63%

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!