Mängden adhd-läkemedel till barn ökar

Mängden adhd-läkemedel som skrivs ut till barn har ökat de senaste tio åren och skillnaderna mellan kommunerna i Östergötland är påtaglig.

Socialstyrelsen. Ny rapport om adhd-läkemedel.

Socialstyrelsen. Ny rapport om adhd-läkemedel.

Foto: PONTUS LUNDAHL

Östergötland2017-06-02 20:43

Nya siffror som presenteras i en rapport från Socialstyrelsen visar att mängden adhd-läkemedel som skrivs ut till barn har ökat i Östergötland och resten av landet. Ökningen är högre än väntat.

– Det är svårt att veta vad skillnaderna mellan olika specifika kommuner kan bero på, men det är någonting vi kommer att titta närmare på framöver, säger Peter Salmi.

I Östergötland är Vadstena den kommun som förskriver mest adhd-läkemedel till barn i åldrarna 10-17 år, medan Norrköping skriver ut minst. Jämför man de två största städerna i regionen, Linköping och Norrköping, ser man att mängden förskrivna läkemedel är nästan dubbelt så hög i Linköping.

Peter Salmi spekulerar i att det kan handla om flera olika faktorer.

– Det kan handla om resursbrist, men också att den faktiska förekomsten av adhd varierar mellan olika regioner. I Stockholmsområdet har vi kunnat se ett visst samband mellan förskrivning av läkemedlen och socioekonomiska faktorer, men det går inte att säga om det kan förklara skillnader mellan kommuner, säger Peter Salmi.

Förutom skillnader mellan kommuner visar rapporten att det finns en skillnad mellan pojkar och flickor. Genomgående är att pojkar i högre utsträckning får adhd-läkemedel.

– Det kan vara så att pojkar har mer av hyperaktiviteten och medicineras för det, medan flickor har en annan problematik.

Peter Salmi säger också att man inte är riktigt klar över varför skillnaderna finns, men flickor får i högre grad diagnosen senare och tillägger att skillnaderna försvinner bland vuxna.

I rapporten som Socialstyrelsen presenterat baserar man resultatet på antalet personer som har hämtat ut adhd-läkemedel minst en gång per år under perioden 2006 - 2016.

För att få ett adhd-läkemedel utskrivet ska en person i regel ha genomgått en ordentlig utredning och blivit diagnostiserad med adhd, men läkemedlet skrivs även ut till personer som har närliggande symptom.

Peter Salmi uppger att en central fråga är om läkemedelsförskrivningen återspeglar den faktiska förekomsten av adhd.

Det vanligaste läkemedlet som skrivs ut till adhd-patienter innehåller metylfenidat, ett centralstimulerande medel som kan enligt Fass kan ge biverkningar som till exempel hjärtklappning och humörsvängningar.

Förskrivning av adhd-läkemedel, barn 10­–17 år, andel i procent

Kommun Pojkar Flickor

Högst

Vadstena 8,0 Ej angivet

Åtvidaberg 7,4 3,9

Lägst

Norrköping 2,6 0,9

Ydre 2,8 Ej angivet

Linköping 5,0 2,4

Källa: Förskrivning av adhd-läkemedel 2016

Utvecklingen av incidens och prevalens

Artikelnummer: 2017-5-32

Publicerad www.socialstyrelsen.se, juni 2017

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!