På tisdagskvällen strax före 19-tiden kom ett SOS-larm om en misstänkt brand ute i terrängen i Söderköping. Det var på Ramunderberget som eld och rök upptäcktes. Enligt larmet skulle det brinna på en klippkant. När räddningstjänsten kom fram visade sig att det var en person som grillade på berget.
– Elden från matlagningen på klippan syntes, säger Lennart Ågren, vakthavande befäl på räddningstjänsten, vars brandmän kunde vända hemåt utan åtgärd.
Det är inte den enda utryckningen som räddningstjänsten har haft den senaste tiden då många vill grilla och elda utomhus. Det varmare vårvädret lockar ut många.
– Fjolårsgräset är jättetorrt just nu och eftersom det har varit varmt den senaste tiden så har naturen torkat upp. Därför är det extra viktigt att man tänker efter när man ska grilla. Det ska ske på iordningställda grillplatser och det är viktigt att vara noggrann då man släcker efter sig, säger Daniel Agerhult.
Många bränder uppstår då man trott att elden släckts ordentligt men egentligen ligger den och pyr.
– Det är också viktigt att inte slänga engångsgrillar och annat i en soptunna, där det sedan kan börja brinna, poängterar Agerhult.
– Allt handlar om att förbereda sig bra om man ska ut och grilla. Det är väldigt viktigt att ta med extra vatten så att man kan vara noggrann vid släckningen, säger han.