Många överklagar – men besluten står fast

För många ensamkommande barn har det blivit en lång väntan på besked om asyl. I Linköping finns över 200 unga människor i den situationen. Hälften fyller 18 under året och räknas därmed som vuxna.

Personalen på Migrationsverket i Norrköping har en tuff arbetsmiljö med både hot och våld.

Personalen på Migrationsverket i Norrköping har en tuff arbetsmiljö med både hot och våld.

Foto: Niclas Sandberg

Östergötland2017-05-01 21:30

Migrationsverket hamnade i exceptionell situation under 2015 när rekordmånga människor – 163 000 personer – sökte asyl. Rekryteringsbehovet blev akut. Alla nyanställda fick en grundutbildning för att klara av sina arbetsuppgifter. Men eftersom läget var pressat också under 2016 tvingades Migrationsverket att dra ned på vidareutbildning av personalen. Det berättar Iréne Sokolow, kommunikatör på Migrationsverket.

– Hade inte vissa utbildningar lagts på is, hade många sökande fått vänta ännu längre än vad de hittills fått göra, konstaterar hon.

Något direkt svar på frågan om detta har betydelse för rättsäkerheten för bland annat de ensamkommande barnen, ges inte. Men Iréne Sokolow påpekar att det alltid är två personer som fattar beslut i asylärenden och att den som tar det slutliga beslutet alltid är en erfaren person.

Besluten kan förstås överklagas, men enligt statistik från 2016 gör Migrationsdomstolen i stort sett samma bedömningar som Migrationsverket.

– Förra året var det i 5 procent av alla asylärenden som Migrationsdomstolen gjorde en annan bedömning än Migrationsverket. Det betyder att domstolen i hög grad anser att Migrationsverket fattat ett korrekt beslut, säger Iréne Sokolow.

Utrikesdepartementet avråder från resor till Afghanistan, hur kan ni skicka tillbaka unga människor dit?

– Att var turist i ett land, eller se ut som en turist – kanske bära omkring på mycket pengar – innebär en annan sorts risk än om du kan språket, kanske har ett nätverk och vet hur du tar dig fram i samhället.

Många kommer ju från i Iran och har kanske aldrig varit i Afghanistan, hur resonerar ni där?

– Men de pratar ofta ett av språken – dari, pashto, eller båda – och kan ta sig fram i samhället. Sedan finns det olika sorters stöd att få på plats. Det är inte så att de bara släpps ner utan någon hjälp alls.

Utöver ett ekonomiskt bidrag på 30 000 kronor (för vuxen) ges också mera handgriplig hjälp – så kallat återintegreringsstöd – på plats.

Att det skulle vara svårt att få ut pengarna på plats har inte Migrationsverket fått några uppgifter om, enligt Iréne Sokolow. Däremot känner man till att det kan ta ett tag att få dem utbetalade. Det beror på, enligt Irene Sokolow, att Migrationsverket måste få bekräftat att personen verkligen har lämnat Sverige och återvänt till Afghanistan enligt en uppgjord resplan. När detta är bekräftat meddelas, enligt verket, organisationen International organization for migration (IOM) i Afghanistan som då betalar ut pengarna till den sökande som då måste visa upp pass och en kopia på beslutet om att du ska få återetableringsstöd. Det kräver också att den söker på plats i Afghanistan ringer och bokar en tid med IOM för att boka en tid för utbetalning.

Enligt siffror från Migrationsverket ansökte 892 afghanska medborgare om återetableringsstöd under 2016. Av dem har 655 fått sina ansökningar beviljade. Hittills i år har 148 afghanska medborgare sökt stödet och 102 har än så länge fått ja på sin ansökan. Enligt Migrationsverket betyder beviljade ansökningar detsamma som att pengarna har betalats ut.

När det handlar om ålder ligger bevisbördan alltid på den sökande. Det kan man göra genom att visa pass, betyg, födelsebevis eller annat som kan styrka det man säger. Med detta som grund gör sedan Migrationsverket bedömningen om det är sannolikt att den sökande är under eller över 18 år.

Det handlar om att göra sin identitet – och därmed också ålder – sannolik, förklarar Iréne Sokolow. Det Migrationsverket gör, är att ålderbedöma, aldrig åldersbestämma, poängterar hon.

Medicinsk åldersbestämning utförs alltid av Rättsmedicinalverket och är frivillig. Hittills har många, enligt verket, tackat ja till att genomgå en sådan undersökning.

Stöd till den som återvänder till sitt hemland

En person som sökt asyl i Sverige men fått avslag kan få olika typer av stöd.

Återetableringsstödet handlar om pengar och gäller i dagsläget personer från: Afghanistan, Centralafrikanska Republiken, Demokratiska Republiken Kongo, Elfenbenskusten, Eritrea, Irak, Jemen, Liberia, Libyen, Mali, Sierra Leone, Somalia, Palestina, Sudan, Sydsudan, Syrien, Tchad.

Stödet innebär ett bidrag på 30 000 kronor för vuxen, 15 000 kronor för barn. En familj kan maximalt få 75 000 kronor.

Utbetalningen sker kontant i US-dollar och hela summan betalas ut vid ett tillfälle i enlighet med avtalet som Migrationsverket har ingått med IOM (international organization for migration)

Återintegreringsstöd

Ett stöd för att få möjlighet att komma tillbaka in i samhället igen. Gäller i dagsläget personer från: Afghanistan, Nigeria, Marocko, Irak (Kurdistan), Irak (centrala och södra), Pakistan, Ryssland.

Stödinsatserna kan bland annat bestå av: bidrag för att starta eget, hjälp med att ta sig in på arbetsmarknaden, utbildning (inklusive yrkesutbildning), jobbrådgivning och mottagning på flygplatsen när man kommer.

Så många fick beviljat återetableringsstöd:

2014: 67

2015: 36

2016: 655

2017: (fram till 18 april 2017) 102

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!