I Skåne är bristen på blod stor. Där letar man desperat efter nya blodgivare. Även i Stockholmsområdet behövs det fler människor som är villiga att ge bort blod som kan ges till behövande. I Östergötland ser dock situationen betydligt ljusare ut. Över 17 000 personer är aktiva blodgivare i länet. Att vara aktiv blodgivare innebär att man lämnar blod minst en gång om året. Vad som gör Östergötland till en blodrik region är inte skrivet i sten, men blodgivarsamordnaren Enisa Deumic belyser ändå blodcentralens sätt att vara tillgängliga.
– Vi har hela 50 tappställen runt om i Östergötland inräknat hållplatserna för våra två blodbussar. Dessutom använder vi oss av drop-in-tider på mottagningen för att det ska vara lättare för folk att komma till skott.
Att just inte ta sista steget till att bli blodgivare är vanligt. Många vill ge blod och tycker att idén är bra, men att väl ta sig till en blodbuss eller en blodmottagning verkar vara desto svårare.
– Framförallt många unga vuxna som jag träffat säger att de vill bli blodgivare, men de verkar ha så mycket att göra att de inte hinner. Det man kan tänka på när tiden inte räcker till är att en halvtimmes möda på vår mottagning kan rädda upp till tre människoliv. Det borde det ju vara värt 30 min, säger Deumic.
I vår utökar man öppettiderna för blodbussen i centrala Norrköping och blodgivare kommer kunna ge blod på eftermiddagen mellan klockan 14.00–18.00 vid Spiralen i Norrköping med start tisdagen den 27 januari. Dessutom brukar blodcentralen marknadsföra sig på blodomloppet, studentmässor, och i köpcentrum, plus att de också under jul och nyår hade ute annonser i tidningar och liknande. Trots att det år 2013 i Östergötland skänktes bort närmare 10 000 liter blod söker ändå blodcentralen efter 1 500–2 000 nya blodgivare.
– Det är viktigt att hela tiden upprätthålla en stabil blodgivarkår. Det kan hända mycket på ett år, man kan flytta, bli gravid eller få mediciner som inte är lämpliga i samband med blodgivning därför är nyrekryteringen av blodgivare viktig och nya blodgivare är alltid välkomna att anmäla sig, säger Deumic.
De flesta i åldern 18–60 år kan bli blodgivare. Om man vill veta mera om vad som krävs för att bli blodgivare och var man kan ge blod finns bra information på www.geblod.nu. Där hittar man även hållplatserna och tidtabellerna för blodbussarna i länet.