Många fler cancersjuka skulle kunna få protonstrålbehandling

Protonterapi skulle kunna erbjudas många fler patienter med vanliga cancerformer som bröst- och prostatcancer. Men det tar tid att få fram de nödvändiga behandlingsprotokollen.

Foto: Staffan Claesson

Östergötland2017-05-12 05:30

Som vi tidigare har berättat är syftet med miljardsatsningen Skandionkliniken i Uppsala framför allt att vetenskapligt belägga effekten av och utveckla protonterapin. Åtta av tio patienter som behandlas där ska enligt planerna ingå i kliniska studier. För det krävs så kallade behandlingsprotokoll som bland annat beskriver hur behandlingen ska gå till. Riktlinjerna utarbetas av den samlade expertisen på landets sju universitetssjukhus som i olika grupper jobbar med protokoll för en rad cancerdiagnoser. Sammankallande för den som jobbar med prostatacancer är överläkare Måns Agrup på onkologkliniken på US i Linköping.

Arbetet går för långsamt för flera av behandlingsprotokollen, tycker Skandionklinikens förbundsdirektör Peter Daneryd.

– Behandlingsprotokollen släpar efter betänkligt och ett som ligger långt efter är det för prostatacancer. Trots att det genomförts femton möten om detta är protokollet för tumörer i centrala nervsystemet det enda som är klart. Att det går trögt kan bero på resursproblem, som att de ansvariga experterna inte kan avsätta tillräckligt med tid för arbetet.

Internationellt behandlas många olika typer av cancer med protonstrålning, men på Skandionkliniken behandlas än så länge huvudsakligen patienter med tumörer i hjärnan. Det är inte den vanligaste formen av cancer. Det är en av anledningarna till att så få patienter remitteras till Skandionkliniken. De första ett och ett halvt åren var det bara knappt två hundra patienter, en tiondel av det uppsatta målet tvåtusen eller fler.

Måns Agrup menar att det går långsamt av andra orsaker.

– Det har tagit längre tid att utveckla teknik för protonstrålbehandling i alla delar av kroppen, än vad man hoppades på när kliniken planerades för tio år sedan.

Det har enligt Agrup tagit tid att lösa det tekniskt att använda protonstrålning i de delar av kroppen som hela tiden rör på sig på grund av andningsrörelser.

Peter Daneryd menar dock att det hindret har överkommits på många centra.

– Det finns tekniska lösningar för det, det går att parrera för det.

Han berättar att det i motsvarande anläggningar internationellt behandlas patienter med såväl prostatacancer, bröstcancer och tumörer i mag-tarmkanalen. Tre av de vanligaste cancerdiagnoserna. Skulle detamma vara möjligt på Skandionkliniken hade förstås väldigt många fler patienter kunnat remitteras dit.

Måns Agrup tycker att jämförelsen med andra länders protonterapier är svår. Det finns nämligen olika tekniker för protonstrålbehandling. Han har tillsammans med sin diagnosgrupp för prostatacancer inte hittat något behandlingsprotokoll i andra länder som är värt eller möjligt att delta i. Därför jobbar de nu fram ett eget behandlingsupplägg som väntas bli klart i vår men som därefter ska genomgå olika formaliteter, bland annat en etikprövning.

Men även om det går långsammare än förväntat så kommer Skandionkliniken, och är redan i vissa avseenden, en viktig del av cancervården anser Måns Agrup.

– Vi behöver tekniken och vi kommer att lära oss mer om hur vi kan använda den efterhand. För barn och unga som har ett helt liv framför sig är tekniken ett jättestort kvalitetskliv. Risken att skadas av traditionell strålning är större för barn än för vuxna. Ptrotonstrålbehandling fyller helt klart en plats i vår terapiarsenal, säger han.

Skandionkliniken

Region Östergötland har tillsammans med de sex andra landstingen med universitetssjukhus gemensamt byggt upp Nordens hittills enda klinik för protonterapi. Där behandlas cancerpatienter med en skonsammare form av strålbehandling än den konventionella. Vi berättade om den i gårdagens tidning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!