– Det är vanligare än man tror. Det är många som hört av sig om ögonbesvär efter covid. Vi uppskattar det till ungefär 10 procent av de som drabbats av långtidscovid. De andra vet vi inte så mycket om, det finns nog ett stort mörkertal också, säger professor Neil Lagali, vid Linköpings universitet.
Det var 460 covidpatienter som fick sjukhusvård i Östergötland under perioden mars till maj 2020. De har kartlagts och av dem var det ungefär 10 procent som utvecklade ögonproblem. Det finns än så länge inga sammanställda siffror för hela pandemin.
Vilka symptom kan det handla om?
– Det är lite olika, men kan vara suddig syn, ljuskänslighet, smärta i ögat, gruskänsla eller rinnande ögon. Ett fåtal har även upplevt betydande synförsämring.
Vad ska man göra om man upplever symptom?
– Man ska vända sig till vårdcentralen eller till optiker, som kan skicka remiss till ögonkliniken om det krävs ytterligare undersökningar.
Vid undersökning för postcovid-relaterade besvär på ögonkliniken är det vanligt att de inte kan hitta några tydliga problem.
– Vi misstänker angrepp på nerver och har fått indikationer på att nervsystemet kan vara drabbat. Det är det vi vill undersöka nu.
De misstänker att det är en del av det autonoma nervsystemet, det som inte styrs med vilja, som drabbas. Nerverna som går till ögat är kopplade till hjärnan på liknande sätt som nerverna som går till doft- och smaksinnena, men det går inte att säga att det finns något samband.
Vilken behandling finns att få?
– Vi vet inte så mycket om varför man drabbas. Så det finns ingen direkt behandling, men det finns symptomlindring att få.
I nuläget är forskargruppen vid Linköpings universitet den enda i Sverige som forskar om ögonproblem relaterade till postcovid. I projektet ingår tre forskare vid ögonkliniken på US, en optiker på Karolinska institutet i Stockholm och en rehabspecialist från US.
– Det finns ingen samlad kunskap än, utan krävs mer forskning.
För att öka kunskapen om ögonbesvär relaterade till postcovid har Vetenskapsrådet beslutat om att tilldela forskningsprojektet två miljoner kronor. Projektet beräknas pågå i tre år och syftar till att bättre förstå ursprunget till besvären, men också söka efter biomarkörer för postcovid, som skulle kunna göra att postcovid kan konstateras med hjälp av ett enkelt prov, som ett blodprov.