Många äldre lider av ensamhet – speciellt nu

De äldre blir allt fler i Östergötland. Ofta mår de bra. Men många känner sig ensamma. Under coronakrisen blir det ännu tydligare.

Gruppen äldre i Östergötland blir allt större – och enligt regionen är det många som känner sig ensamma.

Gruppen äldre i Östergötland blir allt större – och enligt regionen är det många som känner sig ensamma.

Foto: Sandra Matic

Östergötland2020-04-22 10:30

Hurmåröstgöten?

Gruppen äldre i samhället blir allt större, särskilt ökar gruppen äldre över 80 år. 

Östergötland är inget undantag. Antalet personer över 65 år förväntas öka mer än yngre grupper fram till 2030, både i antal och i andel av befolkningen. 20 procent av invånarna i Östergötland är 65 år eller äldre.

I Region Östergötlands rapport ”Har hälsan blivit bättre?” som kom i juni 2019 framgår att de flesta i åldersgruppen 65–84 år i Östergötland tycker sig ha en bra hälsa. Det är i enlighet med den forskning som visar att de äldre blir friskare, även om det inom gruppen finns stora variationer. Behovet av vård och omsorg kommer dock att öka, eftersom gruppen växer.

Men rapporten visar också att ensamhet hos äldre är ett problem. Ofrivillig ensamhet är i sin tur kopplat till nedsatt psykiskt välbefinnande och stress.

Många äldre bor kvar i sina hem, vilket skapar ett stort behov av hemtjänst. Drygt 11 000 av dem över 65 år har hemtjänst. För många av dem – över hälften – är ensamhet ett problem. 

Den här ensamheten blir ännu mer påtaglig under coronautbrottet då till exempel de som bor på äldreboenden inte får ta emot besök. Att ha kontakt med anhöriga via internet fungerar för en del, men alla har inte den kunskap som behövs.

Curt Karlsson är ordförande för PRO Östergötland med nästan 13 000 medlemmar i 63 föreningar, och även vice ordförande i Region Östergötlands pensionärsråd. 

Han betonar kopplingen mellan ensamhet och psykisk ohälsa.

– Vi vet att vi har en hel del självmord, framför allt hos män, och det beror på den här ensamhetskänslan.

Steget från yrkesarbetande till pensionär är en kritisk period för många.

– När man blir 65 år, vad har den sociala biten varit? Jo, man har haft sina arbetskamrater. Man kanske inte är med i föreningsverksamhet, som idrottsförening eller bostadsrättsförening eller något politiskt. Sen blir man pensionär. Och då är den stora risken att man kommer hem och sätter sig ensam. 

– Hela samhället, på regional nivå, kommunnivå och civilsamhället måste försöka få tag på de här människorna, men det är det som är det svåra. 

PRO har i samarbete med pensionärsorganisationerna SKPF Pensionärerna och SPF Seniorerna tagit fram ett studiematerial kallat ”Tillsammans mot ensamhet”. Där belyser man problemet med ensamhet hos äldre, men visar också vägar till ett rikare liv i gemenskap med andra.

Ibland kan enkla tekniska saker spela stor roll för det sociala livet. Curt Karlsson nämner rollator som en viktig fråga.

– Vi vill att man ska kunna välja en för utomhusbruk eller en för inomhusbruk.

I dag är det många med inomhusrollator som får problem när de ska ta sig fram utomhus.

Uppkoppling till internet är viktigt. Äldre i hemmet som umgås med anhöriga via nätet kan förlora en viktig kontaktväg om de flyttar till ett servicehus och inte har tillgång till wifi. 

I vanliga fall, innan coronautbrottet, ordnar PRO aktiviteter med sikte på att motverka den ofrivilliga ensamheten.

– I somras gick vi ut till alla föreningar och bjöd in till ett kollo i Missmyra. Det slog väl ut och blev ett sätt att träffa andra pensionärer.

PRO ordnar också enklare endagsutflykter.

Curt Karlsson noterar en skillnad mellan olika grupper av pensionärer.

– Det är fortfarande så att de lite äldre inte gärna vill begära någonting. De yngre som blir pensionärer nu är mer framåt och har lättare att begära något. 

Inkomst spelar roll

De allra flesta äldre upplever att de har någon att dela sina innersta känslor med.

Personer med låg inkomst har i lägre utsträckning än övriga inkomstgrupper någon att dela sina innersta känslor med.

Mindre än hälften av äldre över 75 år har, och använder, internet.

Ofrivillig ensamhet är kopplat till nedsatt psykiskt välbefinnande och sämre hälsa.

Mindre kommuner har en större andel äldre.

Källa: Har hälsan blivit bättre? Rapport från Region Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!