Polisen deltog i nationell insats mot människohandel

"När vi kommer in i lägenheten får polis ögonkontakt med en man som genomför samlag med en av tjejerna, kvinnans blick kan inte annat än uppfattas som tom."

I lägenheten hittar polisen pengar kopplade till verksamheten. I en smal säng med skrynkliga och fuktiga lakan tvingas kvinnorna till sex. Deras telefoner plingar oavbrutet i efterfrågan på deras "tjänster".

I lägenheten hittar polisen pengar kopplade till verksamheten. I en smal säng med skrynkliga och fuktiga lakan tvingas kvinnorna till sex. Deras telefoner plingar oavbrutet i efterfrågan på deras "tjänster".

Foto: Polisen, Adam Wrafter

Östergötland2023-05-17 17:47

Under vecka 19 genomförde polisen en nationell insats mot människohandel. Polisen i Öst var en av de regioner som deltog i insatsen. Målet är att göra Sverige till en oattraktiv marknad för den organiserade brottsligheten som ofta ligger bakom. Ett tips man jobbat med grundar sig i en orosanmälan och polisen tar sig in i en lägenhet.

"I lägenheten finns en madrass och en trasig dubbelsäng med ett smutsigt och tillsynes fuktigt lakan. På lakanet ligger kondomer, servetter och glidmedel. Bredvid den trasiga dubbelsängen står en liten soptunna, överfull av kondompapper och servetter. En doft av kroppsvätskor, söt och kvinnlig parfym omfamnar lägenheten." Beskriver polisen i pressmeddelandet.

På polisens hemsida berättar man om insatsen, men poliserna i fält beskriver också den frustration man känner i arbetet mot den här typen av brottslighet. 

"När vi kommer in i lägenheten får polis ögonkontakt med en man som genomför samlag med en av tjejerna, kvinnans blick kan inte annat än uppfattas som tom. Åldersskillnaden på mannen och kvinnan gör att det skulle kunna vara hans dotter. Samlaget avbryts omgående."

Trots den riktade insatsen är resultatet tämligen magert. Det blir sex anmälningar om köp av sexuell tjänst, fyra anmälningar om försök till köp av sexuell tjänst och två anmälningar om koppleri.

"Vi stannar kvar länge och pratar med kvinnorna. När vi lämnar så lämnar vi alla med en klump i magen. En frustration som polis som så många gånger tidigare upplevt, en sorg för den verklighet som kvinnorna upplever och ilska mot den efterfrågan samt brist på empati"

"Under tiden vi samtalar med kvinnorna avbryts vi av ständiga sms-notisljud och ringsignaler från deras ”jobbtelefoner”. Vi slås av den konstanta efterfrågan av dessa kvinnor, deras utsatthet och tjänster som de tvingas sälja."

Mannen som blivit tagen på bar gärning visar sig ha både barn och fru.

"Denna dag har han valt att köpa sex av någon som av olika omständigheter har tvingats till att sälja sin kropp. Denna dag har han valt att bortse all sympati och medmänsklighet. Denna dag är ingen speciell dag för kvinnorna, det är en vanlig dag i deras liv där andra människor väljer att utnyttja deras utsatthet."

Efter styrkans andra 16-timmars långa arbetspass under veckan åker de till slut hemåt. 

"Ännu en gång sorgsna och förbannade."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!