Skira är ett tekniskt uppstartsbolag med fokus på lantbruk. Nu lanserar företaget Sveriges första neutrala handelsplats för spannmål.
– I dag är det knöligt för lantbrukarna att handla med varandra. De måste själva ringa runt och fråga vad ett visst parti spannmål kostar, säger Felicia Bindekrans, affärsansvarig på Skira.
På företagets digitala plattform – Skira Handel – kan lantbrukare lägga upp partier av spannmål och grovfoder till försäljning Köparen lägger sedan bud på de olika partierna. Lite som på auktion, fast istället för antika möbler är det råg, vete och hö köparna budar på.
– Ett exempel är en köttbonde som behöver foder till sina djur. Med Skira Handel får både köparen och säljaren en överblick. Vad finns ute på marknaden, och till vilket pris?, säger Felicia Bindekrans.
Läs mer om Skira: De kombinerar tekniken med lantbruk
Transport och kvalitetssäkring står Skira för. Företaget samarbetar med olika transportbolag och Frökontrollen som utför spannmålsanalyser. På så sätt kan säljaren vara säker på att få betalt och köparen vet att han eller hon betalar för just den kvalité som levereras.
Förhoppningen med den nya tjänsten är att spannmålsmarknaden ska bli mer öppen och marknadsmässig. Lanseringen sker i Östergötland med en testgrupp av lantbrukare.
– Det är lantbrukare som inte räds att prova nya saker, säger Felicia Bindekrans.
Om några månader – när allt i tjänsten fungerar klockrent – kommer Sveriges alla lantbrukare kunna ta del av plattformen.
– I början kommer det nog mest ske handel mellan lantbrukare emellan. Men längre fram vill vi även att de stora aktörerna använder tjänsten. Vårt mål är att skapa en sorts "spannmålsbörs", säger Felicia Bindekrans, som – likt grundarna av Skira – har lantbrukserfarenhet.
– Jag jobbade på min morbrors gård på Vikbolandet i många år.
Rikard Larsson är lantbrukare utanför Motala och ordförande i Spannmålsodlarföreningens Östgötastyrelse. Han är positivt inställd till Skira Handels lansering.
– Det är stor fördel att vi lantbrukare får fler alternativa försäljningskanaler. Skira kommer inte ersätta all försäljning, men bli ett gott komplement, säger Rikard Larsson.
Finns det en risk att priserna kommer pressas ned på spannmål?– Jag ser det inte så. Snarare kommer de nog pressas uppåt. Marginalerna blir större när transportavståndet minskar. Självklart kommer Skira tjäna några kronor på detta, men det är ju ett tvång för att någon ska orka utveckla och driva en sådan här tjänst, säger Rikard Larsson.
Även Felicia Bindekrans tror att tjänsten kommer gynna lantbrukarna, eftersom Skira Handel blir en billigare "mellanhand".
Det är bråda tider för Skira. Felicia Bindekrans har nyss varit på mässa i Skåne, nu väntar Almedalsveckan där Skira är en av 24 finalister i entreprenörstävlingen Serendipitychallenge och har möjlighet att vinna Årets start-upbolag. Någon längre semester blir det inte i år. Men vad gör väl det, när man tänker revolutionera spannmålshandeln?